İzmir

Armağan Portakal, üretici olmasına giden yolu kadın çiftçilerle paylaştı

Çiftçi kadınların tarımsal üretimdeki rollerinin önemini vurgulamak, karşılaştıkları zorlukları ve onların sürdürülebilir kalkınmadaki vazgeçilmez yerini anlatmak amacıyla kutlanan 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde, Armağan Portakal, üretici olmasına giden yolculuğunu kadın çiftçilere anlattı

Abone Ol

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü, tarımsal üretimde kadın çiftçilerin kritik rollerinin altını çizmek ve karşılaştıkları zorlukları gündeme getirmek amacıyla kutlandı. Etkinlikte yazar, aktivist ve üretici Armağan Portakal, kadın çiftçilerle deneyimlerini paylaştı.

Etkinlikte konuşan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, 15 Ekim’in kadın üreticiler için bir onur ve şükran günü olduğunu belirterek, kırsalda yaşayan kadınların emeğini kutladı. Havutçulu’da kadınlarla bir araya geldiklerini ve JES’e hayır dediklerini aktaran Başkan Sengel, üretimin sürdürülebilir olmasını ve sağlıkla devam etmesini savunduklarını, şimdi de üretici kadınlarla Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde buluşmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Büyük bir döngü

Armağan Portakal, değişimin kadınlarla başlayacağını vurguladı. Geçmişte kurumsal hayattan ayrıldığını belirten Portakal, Seferihisar'da Torlak Çiftliği olarak bilinen bir arazi alarak tarımsal üretime adım attığını ifade etti. Toprağın içerisinde yaşamaya başladığını ve bu süreçte büyük bir döngünün parçası olduğunu fark ettiğini dile getiren Portakal, 350 zeytin ağacının olduğunu, onların arasına dut, badem ve farklı ağaçlar diktiğini kaydetti.

Açık laboratuvar gibi

Efes Tarlası Yaşam Köyü’ndeki deneyimlerinden etkilendiğini belirten Portakal, buranın bir açık laboratuvar gibi olduğunu ifade etti. Selçuk’un sahilinin korunmuş geçmişini görmenin kendisini mutlu ettiğini aktaran Portakal, önemli olanın bugün JES’e karşı direniş olduğunu vurguladı. Çünkü toprağın ve suyun sonsuz olmadığını kaydeden Portakal, her ağaç kesildiğinde veya toprağa kazma vurulduğunda gelecekten geri dönüşü olmayan şeyler kaybedildiğini ve toprağa sahip çıkıldığı sürece gelecek olduğunu dile getirdi.

Fide dağıtımı

Portakal’ın konuşmasının ardından, kadın çiftçilere Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde fide dağıtımı gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Karaot Tohum Derneği ile yapılan yeni projeler hakkında bilgi vererek, Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde ürettikleri fideleri, köylerde toprakla buluşturacaklarını, bu fidelerin genelde salatalık için olacağını söyledi. Üretimi teşvik etmek amacıyla köylerdeki arazileri birlikte işleyeceklerini belirten Başkan Sengel, böylece elde edilen ürünleri esnafla paylaşarak sofralara da döngüyü sağlamak istediklerini aktardı.

Toplumsal dayanışma

Başkan Sengel, kadın üreticilerin önemine ve yerel tohumlarla yapılan doğal üretimin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Aynı nitelikte tüketimi talep eden bir kitleye de ihtiyaç olduğunu dile getiren Başkan Sengel, toplumsal dayanışmanın ve kadınların üretimdeki rolünün güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.