Sağlık

Astım kontrol altına alınmazsa günlük aktiviteleri sınırlar

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Eda Çelik, astım hastalığının hava yollarının tıkanmasıyla kendini gösteren bir rahatsızlık olduğunu ve hastaların ataklar arasında kendilerini iyi hissedebileceğini belirtti. Astımın, hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanma nedeniyle ortaya çıktığını ve bu durumun hava yolu duvarının şişmesine ve ödemli hale gelmesine yol açtığını ifade eden Çelik, akciğerlerin çeşitli uyaranlara aşırı duyarlı hale geldiğini açıkladı

Abone Ol

Astımın, her yaştan bireyi etkileyebilen ve kontrol altına alınamazsa günlük aktiviteleri ciddi şekilde sınırlayabilen kronik bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Çelik, astımın dünya genelinde yaklaşık 300 milyon kişiyi etkileyen ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Türkiye’de astımın erişkinlerde yaklaşık her 100 kişiden 5-7’sinde, çocuklarda ise her 100 kişiden 13-15’inde görüldüğünü belirten Dr. Çelik, astımın belirtilerinin öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi ve hırıltılı solunum olduğunu ifade etti. Bu belirtilerin tekrarlayıcı ve nöbetler halinde görüldüğünü, genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıktığını belirtti. Astım tanısının, kan tahlilleri ile konulamadığını ve röntgen bulgularının genellikle normal olduğunu ifade eden Dr. Çelik, tanı koymanın solunum fonksiyonu cihazları ile nefes ölçümleri ile yapıldığını açıkladı.

Astım tedavisinin amacının hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihaplanmanın ilerlemesini engellemek ve iyileştirmek olduğunu hatırlatan Dr. Çelik, Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bülteni’nde kaleme aldığı yazısında, tedavi sürecinde hasta-hekim iş birliğinin önemini vurguladı. Risk faktörlerine maruziyetin tanımlanması ve azaltılması gerektiğini belirten Çelik, astımın değerlendirilmesi, eşlik eden hastalıkların tedavisi ve tıbbi tedavinin izlenmesi gerektiğini belirtti.

Astım tedavisinde kullanılan ilaçların genellikle nefesle alındığını, böylece ilacın akciğerlere hızlı ve istenilen dozda ulaştığını, yan etkilerden kaçınıldığını ifade eden Dr. Çelik, astım belirtilerini tetikleyen risk faktörlerinin bireysel olarak tanımlanması ve bu faktörlere maruz kalmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti. Allerjik reaksiyonlara neden olan faktörlerden kaçınılması ve sigara içilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hastaların düzenli olarak muayene edilmesi ve tedavi planına uyumlarının izlenmesi gerektiğini ekledi. Tedavi sürecinde hastaların ilk tedavi başlandıktan sonra 1-3 ay arasında değerlendirilmesi ve daha sonra her 3-4 ayda bir gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.