Hirschsprung hastalığı, kalın bağırsağın alt kısmındaki sinir hücrelerinin gelişmemesi sonucu oluşan ve bebeklerde dışkı yapamama durumuyla kendini gösteren bir sağlık sorunu olarak biliniyor. Prof. Dr. Çiğdem, bu hastalığın birçok aile tarafından fark edilmediğini ve sıkça kabızlıkla karıştırıldığını belirterek, “Kabızlık sonradan oluşabilirken, Hirschsprung hastalığı bebek dünyaya geldiği ilk günden itibaren mevcut olan bir problem” dedi.

ERKEN TEŞHİSTE TEDAVİ BAŞARISI

Hastalığın erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını artırdığını belirten Prof. Dr. Çiğdem, “Doğumdan sonra ilk 24-48 saat içinde bebeğin gaitasını çıkarması normaldir. Ancak Hirschsprung hastalığında bu durum gözlemlenmez. Teşhis aşamasında bağırsak görüntüleme ve biyopsi yöntemleri kullanıyoruz. Erken teşhis edildiğinde cerrahi müdahale ile başarı şansı oldukça yüksek oluyor” ifadelerini kullandı.

Tedavi sürecinde çalışmayan bağırsak kısmının çıkarılarak, sağlıklı bağırsak dokusunun anüse bağlandığını belirten Prof. Dr. Çiğdem, hastalığın tekrarlama olasılığının düşük olduğunu ancak bazı durumlarda tekrar eden kabızlık atakları yaşanabileceğini söyledi. Ailelerin ameliyat sonrası dönemde de düzenli takip ve kontrolleri aksatmaması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Çiğdem, sağlığına kavuşan bebeklerin mutluluk kaynağı olduğunu ifade etti.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu