İzmir

Başkan Denizli: Deniz patlıcanlarının korunması, sağlıklı yarınlar için önem taşıyor

Çeşme Belediyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı iş birliği ile deniz ekosisteminin korunması ve sürdürülebilir yönetiminin ele alındığı "Çeşme Yarımadası Deniz Çevresi Sorunları ve Çözümleri Çalıştayı" gerçekleştirildi. Başkan Denizli, deniz ekosisteminin en önemli koruyucularından olan deniz patlıcanlarının korunmasının, sağlıklı yarınlar için büyük bir önem taşıdığını vurguladı

Abone Ol

Çeşme Belediyesi ile Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) iş birliğiyle düzenlenen “Çeşme Yarımadası Deniz Çevresi Sorunları ve Çözümleri Çalıştayı”nda, denizlerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm yolları ele alındı. Çeşme’de bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda, bölgedeki deniz ekosisteminin korunması için yapılması gerekenler üzerinde duruldu.

Çalıştaya, Tarım Orman Bakanlığı Temsilcisi Nadir Uslu, Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Çeşme Belediye Başkanvekili Banu Ayhan, TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Dr. Ahmet Güler, Çeşme Turistik Otelciler İşletmeciler Birliği Başkanı Orhan Belge ve çeşitli akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ile çevre gönüllüleri katıldı.

Gelecek için önemli

Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Kurulu’na katılımı nedeniyle çalıştayda bulunamasa da video mesajında, deniz ekosistemine verdiği önemi vurguladı. Başkan Denizli, deniz patlıcanlarının avlanmasının, denizlere geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini, deniz ekosisteminin en önemli koruyucularından olan bu canlıların korunmasının, gelecek için kritik öneme sahip olduğunu aktardı.

Doğayı koruma vurgusu

Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı ise konuşmasında, bölgenin doğal zenginliklerine dikkat çekerek, orman yangınlarıyla geçen yaz zor günler yaşandığını ve doğayı korumak için daha fazla çaba göstermek gerektiğini kaydetti. Maraşlı, denizlerin korunmasının da bu çabanın bir parçası olması gerektiğini ifade etti.

Bilimsel çalışmalar şart

TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Çeşme için düzenlenen bu çalıştayın bir ilk olduğunu ve devamının geleceğini belirtti. Prof. Dr. Öztürk, Ildır’daki deniz biyoçeşitliliği çalışmalarından elde ettikleri verilerin, Çeşme’de deniz patlıcanı ve balıkçılığın sürdürülebilirliği için bilimsel çalışmaların gerekliliğini gösterdiğini söyledi.

20 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen çalıştay, dört ana oturumda deniz ekosistemi, mavi büyüme, kirlilik ve çevre koruma konularını tartışarak, çözüm önerileri sunulmasıyla sona erdi.