İzmir

Başkan Sengel'den Çamlık Atatürk Evi için restorasyon talebi

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında Efes Selçuk’un Çamlık Mahallesi’nde konakladığı yapının kazandırılması için 2019 yılından beri mücadele ettiklerine ve yapının bir an önce restore edilmesi gerektiğine vurguda bulundu. Başkan Sengel, bu kültürel değerlere sahip çıkmanın önemli olduğunu belirtti

Abone Ol

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında Ege manevralarına katılmak üzere trenle geldiği Efes Selçuk’ta konakladığı Çamlık Atatürk Evi, her geçen gün daha da harap oluyor. 2019’dan bu yana yapının restore edilmesi için mücadele eden Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bir kez daha başvurarak yapının belediyeye devredilmesini talep etti.

Defalarca talep edildi

Başkan Sengel, 2019 yılında göreve geldiği günden beri Çamlık Atatürk Evi'nin restore edilmesi için defalarca talepte bulunduklarını belirtti. Valilikten, yapıyı belediyeye devretmelerini, belediye bünyesindeki restoratör mimarlarla restore etmeyi istediklerini aktaran Başkan Sengel, ancak YİKOB’un bu işi üstleneceğinin söylendiğini ve aradan geçen yıllara rağmen restorasyon için hiçbir somut adım atılmadığını vurguladı. 2022’de bir kez daha talepte bulunduklarını ve yine sonuç alamadıklarını kaydeden Başkan Sengel, belediye olarak her yıl restorasyon için bütçe ayırdıklarını ama hala beklediklerini ifade etti.

Meclis gündemine taşındı

Başkan Sengel, Atatürk Evi’nin hangi kurum tarafından restore edileceğinin önemli olmadığını, asıl önemli olanın bu tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmak olduğunu dile getirdi. Başkan Sengel, belediye, valilik ya da Kültür Bakanlığı'nın fark etmeyeceğini, önemli olanın bu değerin korunması olduğunu vurgulayarak, konunun meclis gündemine taşındığını ve herkesin desteğini beklediklerini söyledi.

Atatürk Evi'nin tarihi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1937 yılında Kuşadası’nda yapılacak askeri manevralara katılmak için geldiği Efes Selçuk’ta, Çamlık köyünde konaklamıştı. Atatürk’ün, köydeki çam ağaçlarına hayran kalması üzerine köyün adı, onun önerisiyle Aziziye’den Çamlık olarak değiştirilmişti. Atatürk Evi olarak bilinen yapı ise o dönemin izlerini taşıyan önemli bir tarihi miras olarak kabul ediliyor.