İzmir

Çiğli'de farkındalık paneli: Erken tanı, yaşam kalitesini artırıyor

Çiğli Belediyesi tarafından Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, bilgilendirici ve etkili bir panel düzenlendi. Kadın sağlığına dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte, önemli konular masaya yatırıldı. Başkan Yıldız, her an kadınların yanında olduklarını ve her zaman da olmaya devam edeceklerini belirtti

Abone Ol

Çiğli Belediyesi, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında bilgilendirici bir panel düzenledi. Kadın sağlığına dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacıyla gerçekleştirilen etkinlikte, önemli konular ele alındı. Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, kadınların siyasette ve iş hayatında egemen olması için çalışacaklarını vurguladı.

Fakir Baykurt Konferans Salonu'nda yapılan panelin moderatörlüğünü SUKANDER Su Elçileri Kanserle Mücadele Derneği Kurucu Başkanı Yeliz Hastürk üstlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Didem Karadibak, Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu ve Yazar Özgür Aydıncak, kadınların yoğun ilgisini çekti. Etkinliğe, Kuzey Kıbrıs İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu da katıldı.

Kadınlara destek

Başkan Yıldız, kadınların her zaman yanında olduklarını belirterek, belediye başkanı olarak sadece altyapı hizmetleri değil, kadınların sosyal etkinliklere katılımı ve sağlığı için de ne gerekiyorsa yapmak gerektiğinin altını çizdi. Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler olarak, insanı yaşatan ve kadınları ön plana çıkaran bir Türkiye için mücadele edeceklerini vurgulayan Başkan Yıldız, kadına yönelik şiddetin karşısında duracaklarını belirtti. Kadınların siyasette ve iş hayatında egemen olması için çalışacaklarını kaydeden Başkan Yıldız, Neşet Ertaş’ın, "Kadınlar insandır, biz insanoğluyuz" sözüne atıfta bulundu.

13 kadından biri 

Panelde konuşan Genel Cerrahi ve Meme Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu, meme kanserinin kadın yaşamını en çok etkileyen ve dünyada en yaygın kanser türü olduğunu belirtti. Türkiye'de her 13 kadından birinin meme kanseri riski taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Emiroğlu, erken tanının, kadınların yaşam kalitesini artırdığını söyledi. Ayrıca, meme kanserinin etkileyen faktörleri ve kadınlara kendi kendine muayene yöntemlerini anlattı. Her kadının, adetinin 10. gününde 10 dakika meme muayenesi yapması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Emiroğlu, iki yılda bir mamografi taramasının, kanserden ölümü yüzde 30 oranında azalttığını dile getirdi.

Düzenli fiziksel aktivite

9 Eylül Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Karadibak, fiziksel aktivitenin önemine değinerek, meme kanserinin yüzde 80 sebebinin, çevresel faktörler olduğunu ve düzenli fiziksel aktivite yapanlarda, meme kanseri riskinin daha düşük çıktığını aktardı.

USEF Uluslararası Su Elçileri Federasyonu Genel Başkanı ve Yazar Özgür Aydıncak ise, su kaynaklarının kirlenmesi ve bunun kanser üzerindeki etkilerini vurgulayarak, içilen suyun, yenilen gıdaların ve çevre kirliliğinin de kanseri tetiklediğini belirtti.

Kanser öyküsü

Kuzey Kıbrıs İzmir Başkonsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu da panele katılarak, ailesinin kanser öyküsünü paylaştı. Kadınların rutin kontrollerini yapması gerektiğini söyleyen İnanıroğlu, annesinin meme kanserinden kurtulmasını, ablasının mamografi ısrarına bağladı. İnanıroğlu, kadınların ele gelmesini beklemeden kontrollerine gitmesi gerektiğini kaydederek sözlerini noktaladı.