İzmir

Ege Üniversitesi yeni projesi ile tarımda devrim yaratacak

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hichem Moulahoum’un yürütücülüğünü üstlendiği proje, TÜBİTAK- ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Proje kapsamında, çevre dostu yeşil titanyum dioksit nanopartikülleri kullanılarak tarımda devrim yaratılacak

Abone Ol

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hichem Moulahoum tarafından yürütülen "Çevre Dostu ve Multifonksiyonel Titanyum Nanopartiküllerin Yeşil Kimya ile Sentezlenmesi ve Agronomik Ürünlerde Bitki Büyümesi ve Patojenlere Karşı Koruma Etkinliklerinin Belirlenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK-ARDEB 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje, çevre dostu yeşil titanyum dioksit nanopartikülleri kullanarak tarımda devrim yaratmayı hedefliyor.

Ekonomik ve endüstriyel gelişim

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında kabul ederek başarılarını kutladı. Prof. Dr. Budak, bu tür projelerin, Türkiye’nin bilimsel ve endüstriyel gelişimine katkı sunduğunu vurgulayarak, Fen Fakültesi öğretim üyesi Dr. Hichem Moulahoum ve ekibini tebrik ettiğini, projenin, ülkenin bilimsel liderliğini pekiştiren bir adım olduğunu söyledi.

Çiftçilerin maliyetleri düşecek

Proje kapsamında, üzüm ve narenciye kabuklarından elde edilen bitki atıklarının kullanılmasıyla çevre dostu nanopartiküller sentezlenmesi planlanıyor. Bu nanopartiküllerin, bitki büyümesini teşvik etmesi ve patojenlere karşı koruma sağlaması hedefleniyor. Proje Yürütücüsü Dr. Hichem Moulahoum, projenin tarımsal sürdürülebilirliği artırarak pestisit kullanımını azaltacağını belirtti. Ayrıca, hem pestisit hem de besin takviyesi olarak kullanılacak bu yeni preparatın, çiftçilerin maliyetlerini düşürmesi ve tarımsal verimliliği artırması bekleniyor.

Ülkeye önemli katkı

Proje, tarım ve sanayi alanında Türkiye’ye önemli katkılar sağlayacak. Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritası kapsamında nanogübre üretimi ve biyopestisit geliştirilmesi gibi hedeflerle yola çıkan projede, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum çalışmaları da yer alıyor. Ayrıca, projenin genç araştırmacılara önemli deneyimler kazandırarak bilim dünyasına hazırlayacağı ifade ediliyor.

Projede yer alan akademisyenler arasında Fen Fakültesi'nden Prof. Dr. Figen Zihnioğlu, Prof. Dr. Suna Timur, Prof. Dr. Lale Aktaş, Dr. Öğr. Üyesi Faezeh Ghorbanizamani ve Araş. Gör. Kerem Tok, Ziraat Fakültesi'nden ise Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hatipoğlu bulunuyor.