İzmir

Ege Zeytinyağı Sektörü, 5 Yıl İçinde İhracat Hedefini 1,5 Milyar Dolara Yükseltiyor

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun, Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen basın toplantısında, zeytin ve zeytinyağı sektörünün önümüzdeki beş yıl içinde büyük bir sıçrama yapmayı hedeflediğini duyurdu

Abone Ol

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emre Uygun, zeytin ve zeytinyağı sektöründe sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda ihracatın gelecek beş yıl içinde 1,5 milyar dolar seviyesine çıkarılacağını belirtti. Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Uygun, 2023-2024 sezonunu değerlendirerek, yeni sezon beklentileri hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantıya, Ankara'da meydana gelen terör saldırısını kınayarak başlayan Uygun, şehitler için başsağlığı diledi.

Geçtiğimiz sezonda sofralık zeytin ihracatının 78 bin ton karşılığında 210 milyon dolar, zeytinyağı ihracatının ise 70 bin ton karşılığında yaklaşık 500 milyon dolar döviz geliri sağladığını aktaran Uygun, ihracat kısıtlamaları nedeniyle toplam ihracatın yüzde 25 gerileyerek 726 milyon dolar seviyesine düştüğünü ifade etti.

Uygun, "İhracatımız 726 milyon dolar seviyesine gerilemiş olsa da sektör paydaşlarımızın dayanışması ve sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusunda önümüzdeki 5 yıl içinde ihracatımızı 1,5 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Tüm illerde yeni rekolte çalışmaları tamamlandı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi verilerine göre bu sezon ülkemizde sofralık zeytin rekoltesinin 750 bin ton, zeytinyağı rekoltesinin ise 475 bin ton olması bekleniyor. Bilindiği üzere İspanya dünya zeytinyağı üretiminin yaklaşık yarısını karşılıyor ve son yıllardaki kuraklık ile olumsuz hava koşullarının ardından 2024-2025 sezonunda üretimde toparlanma bekleniyor. Yunanistan'da da geçen sezona kıyasla daha iyi bir rekolte öngörülürken İtalya'da ise kuraklık ve olumsuz hava koşulları nedeniyle düşük bir üretim tahmin ediliyor. 2024-2025 sezonunda dünya genelinde zeytinyağı üretiminde bir toparlanma bekleniyor." dedi. Ayrıca İspanya, Yunanistan ve İtalya'daki zeytinyağı üretim durumu hakkında bilgi vererek, küresel üretimde toparlanma beklendiğini de ekledi.

Taklit ve Tağşişli Zeytinyağı Tartışması

Toplantıda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesinde yer alan zeytinyağı firmalarıyla ilgili bir soruya yanıt veren Uygun, listenin ihracat açısından büyük bir endişe kaynağı olmadığını dile getirdi. "Listeden hoşnut değiliz tabii ki ama ihracat açısından bizi engelleyecek bir durum olduğunu düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.