Dünyaca ünlü iklim bilimci Prof. Dr. Edouard Bard, Ege Üniversitesi'nde (EÜ) düzenlenen konferansta iklim değişikliği ve Akdeniz'deki istilacı türler üzerine önemli bilgiler paylaştı. Institut Français Türkiye tarafından Collège de France ve Ege Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen "Akdeniz’de İklim Değişikliği ve İstilacı Türler: Geçmişten Bazı Dersler" başlıklı etkinlik, EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nün "Kariyer Buluşmaları" serisi kapsamında düzenlendi.
Programa yoğun ilgi
Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya, konuşmasına katılanların ilgi göstermesinin önemine değinerek açılış yaptı. Prof. Dr. Edouard Bard, Akdeniz’in özellikle Doğu Havzası'nda Lesepsiyen türler ve gemi taşımacılığı ile gelen organizmalar tarafından istilaya uğradığını belirtti. Prof. Dr. Bard, küresel ısınma ve okyanus asitlenmesinin, besin ve alan için rekabet eden deniz canlılarını da etkilediğini kaydederek, Akdeniz'de tropikalleşmenin, insan kaynaklı etkilerin deniz ekosistemleri üzerindeki etkilerini değerlendirme zorluğu ile birlikte ortaya çıktığını ifade etti.
Jeolojik kayıtlar faydalı olabilir
Prof. Dr. Bard, iklim değişikliğinin biyolojik popülasyonlar üzerindeki etkilerinin ve tarihi bağlamda yaşanan hızlı iklim değişimlerinin, tür göçlerine neden olduğunu vurguladı. Paleoklimatik değişimlerin yanı sıra, Akdeniz'de daha sıcak veya daha soğuk dönemlere ait bazı paleo-istilacı türlerin örneklerinin inceleneceğini aktaran Prof. Dr. Bard, jeolojik kayıtların, büyük ve hızlı ekolojik değişimlerin ardından dengeli durumların nasıl oluştuğunu anlamaya yardımcı olabileceğini dile getirdi.
Prof. Dr. Edouard Bard, Aix-en-Provence'deki Collège de France'da İklim ve Okyanus Evrimi üzerine ders vermektedir. Kendi alanında birçok ulusal ve uluslararası ödül sahibi olan Bard, çeşitli bilimsel kuruluşların üyesidir.