Kamuoyunu meşgul eden bir konu olan Geri Kabul Anlaşması, ne zaman imzalandı ve nasıl bir etki yarattı? Kullanıcılar, bu tartışmalı anlaşmanın gerçek yüzünü öğrenmek için merakla bekliyor.
Geri Kabul Anlaşması nedir?
Geri Kabul Anlaşması, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 16 Aralık 2013 tarihinde Ankara'da imzalanan bir antlaşmadır. Bu anlaşma, Türkiye'den Avrupa Birliği (AB) topraklarına kaçak yollardan giren göçmenlerin yakalandıktan sonra Türkiye'ye geri gönderilmesini düzenler.
Anlaşma, her bir kaçak göçmenin Türkiye'ye geri gönderilmesi karşılığında AB ülkelerine yerleştirilecek bir göçmenin öngörüldüğü bir takas sistemini içerir. Ancak, uygulamada anlaşmanın tam olarak işletilmediği ve AB'nin mali taahhütlerini yerine getirmediği eleştirilere konu olmuştur. Bu nedenle, anlaşma sıklıkla tartışma ve eleştiri konusu olmuştur.
Geri Kabul Anlaşması ne zaman imzalandı?
16 Aralık 2013 tarihinde Ankara'da düzenlenen bir törenle Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması imzalandı. Törende, Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyaloğu'nun İlk Toplantısı, Dışişleri Bakanı, AB Bakanı, İçişleri Bakanı ve AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström'ün katılımıyla gerçekleştirildi. İmzalanan Mutabakat Metni ve ek Meşruhatlı Yol Haritası için buraya tıklayabilirsiniz...
İmza töreninin ardından konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin tarihi ve coğrafi olarak Avrupa'nın bir parçası olduğunu vurgulayarak, bu sürecin Türkiye ve AB için hayırlı olmasını ve halkların kaynaşmasına vesile olmasını temenni etti. Davutoğlu, "Şimdi önümüzde üç aşama var. İlk aşama, psikolojik bir devrimdir. Algılar değişecek, vize serbestisi ile Türkiye ve AB halkları arasında yeni bir iletişim dönemi başlayacak. İkinci aşamada, önümüzdeki 3-3,5 yıl boyunca kurumlar arası çalışmalar hızlanacak ve kapasitemiz artacak. En önemlisi ise uzun vadede Türkiye ve Avrupa halkları arasında yoğun bir etkileşim olacak" dedi.
İmza Törenine katılan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ise vatandaşlara en kısa sürede vize muafiyetinin sağlanması için geri kabul anlaşmasının uygulanmasına kararlılıkla devam edileceğini belirtti. Başbakan, Türkiye ve AB arasında yeni bir sürecin başladığına işaret ederek, vizelerin kalkmasının olumsuz bir etki yaratmayacağını aksine iş adamları, sanatçılar, sporcular ve sivil toplum örgütü mensuplarının Avrupa'ya daha rahat seyahat edeceğini ve bunun AB'ye önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Erdoğan, "Yük olmaya değil, yük almaya gidiyoruz" demişti.
Törende konuşan AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström, Türkiye ile AB arasındaki işbirliği için önemli bir adım atıldığını belirterek, "Paralel olarak iki önemli girişim başlatıyoruz ve böylece halklarımızı birleştiriyor, karşılıklı güven inşa ediyoruz. Bu girişimlerin ikili ilişkilerimize son derece önemli etkileri olacak ve vatandaşlarımız bunun pozitif etkilerini yakın dönemde görebilecekler" diye eklemişti.