Dermatolog Hatice Gamze Demirdağ, aşırı güneşe maruz kalmanın ve güneş yanıklarının, ciltteki benlerin gelişimine zemin hazırladığını belirterek, kışa girerken ben kontrolünün önemine dikkat çekti. Yazın yoğun ultraviyole ışınları nedeniyle benlerdeki değişimlerin hızlandığını, yeni benlerin oluşabileceğini ve kanserli doku gelişebileceğini ifade eden Demirdağ, deri sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Mevcut benlerde simetri kaybı, kenar düzensizliği, büyüme ve renk değişikliği gibi belirtiler görüldüğünde dermatoloğa başvurulmasının hayati öneme sahip olduğunu söyledi. Ayrıca, daha önce var olmayan ve hızlı büyüyen benler ile iyileşmeyen, kanama ya da kabuklanma görülen deri lezyonlarının da uzman kontrolüne alınması gerektiğini belirtti.
Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Demirdağ, benlerin derimizde doğuştan veya sonradan ortaya çıkan, genellikle iyi huylu olan kahverengi, siyah veya deri tonlarında oluşumlar olduğunu hatırlattı. Benlerin, deri kanseri riskinin de habercisi olabileceğine dikkat çeken Demirdağ, melanomun iyi huylu benlerin üzerinde gelişebileceğini ve bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Özellikle açık ten rengi, güneş ışınlarına yoğun maruziyet, genetik yatkınlık ve solaryum kullanımı gibi faktörlerin, deri kanseri riskini artırdığını vurguladı. Güneş ışınlarının yalnızca melanom değil, diğer deri kanserlerine de yol açabileceğine işaret etti.
Doç. Dr. Demirdağ, yaz aylarında güneşin dik açıyla vurduğu saatlerde güneşlenmenin, benlerde değişikliklere ve yeni benlerin oluşumuna neden olabileceğini söyledi. Bu yüzden kışa girerken, sağlık açısından yapılması gereken en önemli kontrollerden birinin ben kontrolü olduğunu ifade etti. Ultraviyole ışınlarına yaz aylarında yoğun maruziyetin, deri sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirterek, her bireyin benlerinde oluşan değişimleri fark edebilmesi için düzenli olarak kendi benlerini gözden geçirmesinin önemli olduğunu vurguladı. Şüpheli bir durumda, kişilerin dermatologlara başvurmaları gerektiğini söyledi.
Benlerin düzenli takibi, dermatoskopi gibi dijital muayene yöntemleri ile yapılabileceği gibi, bu yöntemlerle benlerin büyüklüğü ve yapısı ayrıntılı olarak incelenebiliyor. Herhangi bir şüpheli durum tespit edilirse, cerrahi müdahale ile benler alınabiliyor. Dijital tarama ve ben haritalama işlemleri, deri kanserinde erken teşhis ve tedavi şansı sağlıyor.
Ayrıca, kışın da güneş ışınlarının deri üzerindeki etkilerinden korunmak için güneş koruyucu kullanmanın önemli olduğunu belirten Demirdağ, sadece yaz aylarında değil, kışın da güneş koruyucu krem kullanmanın gerektiğini vurguladı. Kışın, güneş koruma faktörünün en az 30 olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Demirdağ, yaz aylarında ise çocukların güneş yanığına karşı korunmasının önemine de değindi.