Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, erken gebelik döneminde yaşanan gebelik kayıplarının sık rastlanan bir durum olduğunu belirtti. Allahverdiyeva, 20. gebelik haftasından önce iki veya daha fazla düşük yaşayan çiftlerde tekrarlayan gebelik kayıplarının nedenlerinin detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini vurguladı.

Dr. Allahverdiyeva, tekrarlayan gebelik kayıplarının başlıca nedenleri arasında kromozomal ve genetik anomaliler, pıhtılaşma bozuklukları, ileri anne yaşı ve rahmin yapısal anomalilerini sıraladı. Ayrıca, düşük yumurta ve sperm kalitesi, hormonal dengesizlikler, bağışıklık sistemi hastalıkları, metabolik hastalıklar (özellikle diyabet ve tiroit), çevresel faktörler, rahimle ilgili cerrahiler, sigara ve alkol kullanımının da tekrarlayan düşüklerde etkili olduğunu belirtti.

Gebelik kayıplarının nedenlerinin detaylı bir tarama ile sorgulandığını ifade eden Allahverdiyeva, çiftlerin sağlık geçmişlerinin, kullandıkları ilaçların, beslenme alışkanlıklarının ve aile öykülerinin de incelendiğini söyledi. Anne adayları için detaylı jinekolojik muayeneler, baba adayları içinse spermiogram testi yapıldığını belirten Allahverdiyeva, kromozom analizi, trombofili paneli, rahim filmi (HSG), MRG ve çeşitli hormon testlerinin de uygulandığını ekledi.

Sağlıklı yaşam tarzının önemine dikkat çeken Allahverdiyeva, fazla kilo, stres, D vitamini eksikliği, sigara ve alkol kullanımının tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabileceğini vurguladı. Nedenin tespit edilmesinin ardından uygun medikal veya cerrahi tedavilerin başlandığını belirten Allahverdiyeva, kromozomal veya genetik anomalilerde daha ileri değerlendirmeler yapıldığını ve gerekirse preimplantasyon genetik tanı (PGT) testi uygulandığını ifade etti.

Allahverdiyeva, tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan çiftlerde nedene yönelik tedavi planlamasının önemini vurgulayarak, uygun tedavi yöntemleri ile başarılı gebeliklerin elde edilebileceğini sözlerine ekledi.

Muhabir: İPEK KIRCA