İzmir

İzmir'de JES projesine tepki! Toplantıya izin verilmedi

Rama Enerji'nin İzmir-Aydın sınırında kurmak istediği jeotermal enerji santrali (JES) için yapılan toplantı, yoğun protestolar nedeniyle gerçekleşemedi

Abone Ol

Rama Enerji ve Bilgi Teknolojileri’nin İzmir-Aydın sınırındaki tarım alanlarına inşa etmeyi planladığı jeotermal enerji santrali için düzenlenen halkın katılımı toplantısı, Selçuk ilçesine bağlı Havutçulu Köyü'nde protestolar nedeniyle yapılamadı. Toplantı, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Sengel Ceritlioğlu, Selçuk Kent Konseyi ve çevreci derneklerin çağrısıyla düzenlenen protestolarla engellendi.

Toplantı yapılamadı

Protestocular, "Zeytinime, incirime, üzümüme, toprağıma dokunma" pankartları ve “JES’ler ölüm getirir”, “Bu nasıl enerji, zehir saçıyor”, “Efes’in nefesini bozma” yazılı dövizlerle taleplerini dile getirdiler. Ayrıca "Havamıza, suyumuza, toprağımıza dokunma" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. Protestolar neticesinde toplantı gerçekleştirilemezken, İzmir İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ekipleri, toplantının yapılamadığına dair tutanak düzenleyip alandan ayrıldı. Şirket yetkilileri ise toplantıya katılamadı.

"İncir ve üzüm bizim için hayati"

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, "Yaşam hakkımızdan uzak durun" diyerek şu ifadeleri kullandı:

“Yaklaşık 5-6 yıl önce aynı firma, Havutçulu ve Naifli’de yeni kuyular açmak istemişti. O zaman da mücadele ettik, davamızı açtık. Mahkeme, 'ÇED gereklidir' kararı verdi ve ilk girişimleri engelledik. İzmir İdare Mahkemesi, açılan ikinci davada bu projeye uygun olmadığını ve topraklarımızın korunacağını belirledi. Sermaye JES yapılarının yanında olabilir, ama biz kamunun yanındayız. Bunu herkes bilsin. Elbette enerjiye ihtiyacımız var, ama bu plansız enerji yatırımlarına ihtiyacımız yok. Bizim incire, üzüme, temiz suya ve havaya, geleceğe ihtiyacımız var.”

"Her yeri mahvettiniz"

Germencik Çevre Derneği Başkanı Halil Çetinkaya da tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"3-5 kuruş kazanmak için bu kadar insanın tepkisine rağmen bu ısrar niye? Dördüncü kez buraya geliyorsunuz. İlk davayı Germencik Çevre Derneği olarak biz açtık ve yürütmeyi durdurduk. Mahkemenin kararları ortada. Bu topraklara yazık, günah. İnsanlar neden burada toplanıyor? Çünkü jeotermal enerji santrallerine hayır diyoruz. Germencik’te yıllardır JES’lerin havamızı ve toprağımızı nasıl kirlettiğini görüyoruz. DSİ’nin verilerine göre yeraltı sularımız JES’ler yüzünden binlerce kimyasal maddeyle kirlenmiş durumda. TÜİK verilerine göre de Türkiye’deki kanser vakalarının iki katı Germencik’te görülüyor. Birçok genç insanı bu hastalık nedeniyle kaybettik. Bunun sorumlusu JES’ler. Aydın’da başka bir ülke bulabilir misiniz ki en verimli tarım arazilerine JES kurulsun? Her yeri kazdınız, bitirdiniz.”

Proje Hakkında

Rama Enerji, 2020 yılında dört sondaj için başvuru yapmış ve 'ÇED olumlu' kararı almıştı. Ancak İzmir 5. İdare Mahkemesi, ÇED kararını iptal etmiş ve Danıştay da bu kararı onamıştı. Mahkeme, proje alanının tarım arazilerine zarar vereceği gerekçesiyle bu kararı almıştı. Havutçulu’da yapılmak istenen ÇED toplantısı da protestolar nedeniyle gerçekleşemedi.

Şirket, üçüncü kez başvuru yapmış ancak Bakanlık bu talebi reddetmişti. Proje kapsamında Selçuk ve Germencik ilçelerinde altı ÇED alanında dokuz sondaj kuyusu açılması planlanıyor. Sondaj sahalarının çevresi, orman ve tarım alanlarıyla çevrili olup zeytin, incir ve mandalina bahçeleri bulunuyor.