Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Arslan, Covid-19 aşılarının kalp krizi üzerindeki etkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Aşılar sonrasında kalp krizi vakalarında bir artış gözlemlediklerini belirten Prof. Dr. Arslan, bu durumun beklenen bir sonuç olduğunu ifade etti. Ancak aşıların doğrudan suçlanmaması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Aşılar, hastalığı hafifletmek için vücutta benzer bir etki yaratabiliyor. Bu da az da olsa kalp krizi riskini artırabilir" dedi.

Prof. Dr. Arslan, Covid-19’un ve benzer viral hastalıkların inflamatuar süreçleri tetiklediğini, bu nedenle koroner arter hastalığı ve inme gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini dile getirdi. “Aşılar, bu riskleri çok düşük bir seviyede artırabilir, ancak Covid-19 geçiren bir kişinin kalp krizi riski, aşı olan bir kişiye göre çok daha yüksektir” diyerek aşıların genel sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekti.

UZUN SÜRE GÜNEŞ ALTINDA KALMAK FAYDALI MI?

Sıcak havaların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Prof. Dr. Arslan, özellikle öğle saatlerinde güneş altında uzun süre kalmanın fayda sağlamadığını belirtt

Ayrıca sıcak havalarda kalp ritmi ve tansiyon sorunlarının daha sık görüldüğünü belirten Arslan, vücudun sıvı kaybına uğradığını ve bu durumun tansiyon düşüklüğüne yol açabileceğini söyledi. “Özellikle kalp yetmezliği olan hastalarda ritim bozuklukları ve kalp hızının artmasıyla kalp krizi riski de sıcak havalarda yükseliyor" diyerek, kalp hastalarına sıcak saatlerde dışarı çıkmamalarını, ilaçlarını düzenli kullanmalarını ve doktor kontrollerini aksatmamalarını tavsiye etti. Ayrıca, spor yapmanın önemine dikkat çekerek, “Yürüyüşlerin sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde yapılması daha sağlıklıdır" diye ekledi.

Muhabir: Nazlı Şentürk