Kelebek gözlemcileri, Van Gölü Havzası'nda nadir görülen "Rose'nin Çokgözlüsü" kelebeğini tespit etti ve kayıt altına aldı. Türkiye'de sadece Van'da yaşayan bu tür, iklim özellikleri, zengin florası ve yüksek rakımıyla bilinen havzada özel bir yer tutuyor.

Van Gölü Havzası, Türkiye'de tespit edilen 400 kelebek türünden 220'sine ev sahipliği yaparak doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Özellikle nesli tükenme tehlikesi altındaki endemik türler, bölgenin biyolojik çeşitliliğine önemli katkı sağlıyor.

Kelebek gözlemcileri, Alman bilim insanlarının önceki sınırlı gözlemlerinden sonra "Rose'nin Çokgözlüsü"nü (Polyommatus Rosei) daha geniş bir alanda görüntülemek için bölgeye geldi. Bitlis Eren Üniversitesi Tatvan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Oktay Subaşı, kelebeğin sadece Van'da görüldüğünü ve bu özelliğiyle kentin önemli bir sembolü haline geldiğini vurgulayarak, "Bu kelebeği görüntülemek isteyenlerin buraya gelmesi gerekiyor. Alanda çok fazla uçan Rose'nin kelebeği yok. Daha yeni uçmaya başlamışlar. Epeyce aradıktan sonra fotoğraflayabildik." şeklinde konuştu.

1980'lerde Alman kelebek gözlemcileri tarafından yapılan çalışmaların ardından keşfedilen bu tür, Türkiye'deki pek çok doğa severin ilgisini çekiyor ve koruma altına alınması gerektiği belirtiliyor. Van Gölü Havzası, endemik kelebek türlerinin yanı sıra diğer nadir türler için de önemli bir yaşam alanı sağlıyor.

Trabzon'dan gelen bir kelebek gözlemcisi olan Ali Kahveci, "Rose'nin Çokgözlüsü"nü uzun süredir çekmek istediğini ve sonunda başardığını belirterek, "Burası çok güzel bir yer. Sakinliği, insanların misafirperverliği çok güzel. Herkes çekinmeden buraya gelebilir. Zaten nadir türler de burada. Çok nadir bir kelebek. Biraz da korunmaya ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

Van Gölü Havzası, her yıl yüzlerce kelebek gözlemcisini kendine çeken nadir türlerin korunması adına önemli bir rol oynuyor.

Kaynak: AA