OKB’nin zihinsel ve davranışsal belirtileri hakkında bilgi veren Dr. Tanyıldız, obsesyonların, kişinin istemsizce zihnine giren ve uzaklaştıramadığı düşünceler, fikirler ve dürtüler olduğunu belirtti. Bu düşüncelerin yoğun sıkıntı ve huzursuzluğa neden olduğunu ve mantıkdışı olarak değerlendirildiğini vurguladı. Kompulsiyonların ise obsesyonların yarattığı bu sıkıntı ve huzursuzluğu azaltmak veya ortadan kaldırmak için yapılan yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemler olduğunu açıkladı.

Türkiye’de ve dünya genelinde en sık görülen obsesyon ve kompulsiyon türlerinin bulaşma obsesyonu ve temizlik kompulsiyonu olduğunu belirten Tanyıldız, şüphe obsesyonu ve kontrol kompulsiyonları, cinsel ve dini içerikli obsesyonlar, simetri/düzen obsesyon ve kompulsiyonlarının da yaygın olduğunu söyledi. Ayrıca, merdiven altından geçmeme, evden sağ ayakla çıkma gibi batıl inançların da sıkça karşılaşılan ve günlük yaşamı etkileyen içerikler arasında olduğunu ekledi.

NORMAL DAVRANIŞLAR AŞIRIYA KAÇIYORSA...

Günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek kadar sık ve yoğun düşüncelerin hastalık olarak değerlendirilebileceğini ifade eden Tanyıldız, temizlik ve düzenlilik gibi normal davranışların aşırıya kaçtığında hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti. Örneğin, bir ev kadınının sürekli temizlik yapması veya bir kişinin kapı ve pencereleri tekrar tekrar kontrol etmesinin dikkat edilmesi gereken durumlar olduğunu vurguladı.

OKB’nin nedenlerinin tam olarak bilinmediğini, ancak genetik, biyolojik ve travmatik olayların hastalığın ortaya çıkmasında etkili olabileceğini belirten Tanyıldız, kronikleşme ihtimalinin yüksek olmasının tedavinin önemini artırdığını söyledi. Uygun doz ve süre kullanılan ilaç tedavileri ile bilişsel davranışçı terapinin OKB tedavisinde etkili olduğunu ifade etti.

Dr. Tanyıldız, bilişsel ve davranışçı terapilerin hem tedavi sürecinde hem de hastalığın tekrarlamasının önlenmesinde önemli rol oynadığını belirtti. Bu terapilerin, obsesyon ve kompulsif davranışların nedenlerini anlamaya ve bu etkenlerle başa çıkmaya yönelik olduğunu vurguladı. OKB belirtileri gösteren kişilerin bir psikiyatri uzmanına başvurarak profesyonel yardım alabileceğini sözlerine ekledi.

Muhabir: İPEK KIRCA