Prof. Dr. Gökhan Kabaçam, obezitenin de hepatit vakalarını tetikleyen önemli bir etken olduğunu ifade etti. Obezite ve diyabetin artışıyla yağlı karaciğer hastalığının yaygınlaştığını belirten Kabaçam, “Hepatit C artık yerini yağlı karaciğere bağlı hepatit hastalığına bırakmış durumda” diye konuştu. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2024’te yayımladığı ‘Küresel Hepatit Raporu’na göre, hepatit nedeniyle yaşanan ölümlerin arttığını belirten Kabaçam, bu durumun endişe verici olduğunu söyledi.

Hepatit hastalıklarının bulaşma yollarına da değinen Kabaçam, Hepatit A’nın genellikle enfekte bireylerin dışkısıyla kirlenmiş gıdalar ve su kaynakları yoluyla bulaştığını, bu nedenle gıda hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Hepatit B’nin ise kan ve kan ürünleri, steril olmayan diş ve cerrahi tedaviler, dövme, damar içi ilaç bağımlılarının iğne paylaşımı ve cinsel ilişki gibi yollarla bulaştığını belirtti. Enfekte bireylerle aynı evde yaşayanların aşılanmasının önemine dikkat çeken Kabaçam, Hepatit C’nin ise etkin tedavi yöntemleri sayesinde yaygınlığının azaldığını ifade etti.

Pandemi dönemi sonrası alkolik hepatit vakalarının hem Türkiye’de hem de dünyada arttığını belirten Kabaçam, “Alkolik hepatit, düzenli ve fazla miktarda alkol tüketimine bağlı olarak karaciğerde hasara neden oluyor. Bu vakalar, pandemi öncesine göre yüzde 50’den fazla artmış durumda. Ülkemizde en sık görülen virüs Hepatit B ve buna bağlı olarak Hepatit D’dir. Alkolik hepatit vakalarında ise ciddi bir artış söz konusu. Hastalığın erken teşhisi ve sağlıklı beslenme ile bu sorunların önüne geçmek mümkün” dedi.

Kronik hepatit hastalarında karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri riskinin arttığını belirten Kabaçam, “Hepatit A genellikle siroza dönüşmezken, Hepatit B ve C kronik hepatit yaparak siroza sebebiyet verebilir. Hepatit D ise özellikle Güneydoğu Anadolu’da yaygın olup, siroz ve kanser gelişimini hızlandırır” ifadelerini kullandı.

Viral hepatitlerden korunma yollarını da anlatan Kabaçam, gıda hijyenine dikkat edilmesi, güvenilir olmayan yerlerde ve seyahat sırasında pişmemiş gıdalardan kaçınılması, dövme ve piercing gibi uygulamalarda steriliteye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Erkek homoseksüeller ve anal ilişki gibi risk faktörlerine de dikkat çeken Kabaçam, damar içi ilaç bağımlılarının iğne paylaşımından kaçınmasının önemine vurgu yaptı.

DSÖ’nün global viral hepatit eliminasyon programının 2030’da büyük başarılar hedeflediğini ancak COVID-19 pandemisinin bu süreci sekteye uğrattığını söyleyen Kabaçam, test ve tedavilerin ucuz ve ulaşılır olması gerektiğini belirtti. Türkiye’de Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) ve Viral Hepatitle Savaş Derneği (VHSD) tarafından yürütülen eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının önemine dikkat çeken Kabaçam, hepatitin erken teşhisi ve tedavisinin son derece başarılı olduğunu, kontrol altına alınan hepatit virüsünün organ kaybına sebep olmayacağını ifade etti.

Muhabir: Murat Beşir Babaoğlu