Bu mekanizmaların başında PoW ve PoS gelir. Her iki mekanizma da blok zincirlerinde doğrulama sürecinin nasıl yürütüleceğini belirler ve kullanıcıların işlemlerini güvenli bir şekilde yapabilmelerini sağlar. Kripto para dünyasına ilgi duyan kişiler için PoW ve PoS farkları gibi soruların cevapları yazımızda.

Proof Of Work (PoW) Nedir?

Proof of Work yani “İş Kanıtı” mekanizması blockchain üzerinde gerçekleşen işlemleri doğrulamak için kullanılan ilk algoritma olarak bilinmektedir. Bu mekanizma ilk olarak kripto para borsasında Bitcoin ile popüler hale gelmiştir. PoW mekanizmasında, madenciler adı verilen kişiler veya cihazlar, karmaşık matematiksel problemleri çözerek işlemleri doğrular. Bu işlemlerin sonucunda bir blok oluşturulur ve zincire eklenir. Pow mekanizmasını ilerlemesi için teknolojik donanımlara ve madencilere ihtiyaç duyulur. İlk dönemlerde PoW algoritmasını sürdürülebilirliği için GPU ve CPU cihazları kullanılmaktaydı. Bu durum günümüzde ASIC yani “Uygulamaya Özgü Entegre Devreler” olarak bilinen cihazların çoğunluğuyla devam etmektedir.

Proof of Stake (PoS) Nedir?

Proof of Stake yani “Hisse Kanıtı” blockchain ağının güvenliğini sağlamak için kullanılan bir diğer algoritmadır. Bu algoritma PoW’a kıyasla daha az enerji tüketimiyle çalışır ve ağdaki kullanıcıların coin miktarına (stake) dayalı olarak işlemleri doğrulamasına olanak tanır. Bir tür fikir birliği mekanizması olan PoS sisteminde kullanıcılar küçük bir miktar kripto para karşılığında staking işlemi yapabilir. Sonrasında ilgili projedeki doğrulayıcılar ağırlıklı olarak stake ettikleri coin miktarına göre seçilir. Doğrulayıcılar blok doğrulama işlemi için ödül alırlar. Bu ödüller, coinlerin toplam arzına katkı sağlar ve doğrulayıcıların coin miktarını artırır.

Ethereum ağ enerji üretimini minimum seviyeye düşürmek ve ölçeklenebilirliğini artırmak amacıyla 2022 yılındaki güncelleme ile PoS mekanizmasına geçiş yapmıştır. Ethereum fiyatıyla yani değeriyle popüler bir kripto para projesi olduğundan bu algoritma daha da popülerleşmiştir.

PoW ve PoS Arasındaki Farklar

PoW ve PoS mekanizmaları blok zincir ağlarının güvenliğini sağlamak için farklı yöntemlerle ilerlemektedir. Blok zincirin güvenilirliği, hızı, maliyetleri ve sürdürülebilirliği açısından farklı süreçler sunan algoritmalar arasındaki farkları şu şekilde özetlenebilir:

  • PoW mekanizmasında işleyiş biçimi itibariyle PoS mekanizmasına göre daha fazla enerji harcamaktadır.
  • PoW mekanizmasında bir işlemi doğrulamak için matematiksel bulmacaların çözülmesi gerekir. Bu durum PoS mekanizmasında stake edilen token miktarına göre ilerler.
  • PoW mekanizmasında madenciler ilgili projenin yeni basılan bir token’ı ile ödüllendirilir. PoS mekanizmasında ise ağ ücretlerine dayalı bir ödüllendirme sistemi vardır.
  • PoW mekanizmasında madencilik işlemleri için yüksek işlem gücüne sahip teknolojik ekipmanlar gereklidir. PoS mekanizmasında standart bilgisayar gibi cihazların kullanımı yeterlidir.

İki büyük kripto para biriminin kullandığı PoW ve PoS algoritmaları blockchain teknolojisinin gelişiminde halen önemli bir rol oynamaktadır. Bunun için kripto para yatırımı ve madencilik işlemleriyle ilgilenen kişilerin bu sistemleri tanıması oldukça önemlidir.

Kaynak: Haber Merkezi