Kurban Bayramı'nda kesim sırasında gerekli önlemler alınmazsa, hayvanlardan insanlara ciddi hastalıkların bulaşabileceği konusunda uyarılar yapıldı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, hayvanlarda bulunan kenelerden insanlara KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi), riketsiya, tularemi, lyme hastalığı, kist hidatik, şarbon ve çeşitli bakteriyel hastalıkların bulaşabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Leblebicioğlu, Kurban Bayramı'nda hayvanlarla temasın ve kesimin artması nedeniyle hastalıkların yayılma riskinin yükseldiğini vurguladı. Özellikle celepler, kasaplar, mezbaha çalışanları ve veterinerlerin yüksek risk altında olduğunu ifade etti. "Virüs hayvanlarda belirti göstermese de yeterli önlem alınmadan yapılan hayvan bakımı veya kurban kesimi sırasında insanlara bulaşabilir. Kesimler, belirlenen yerlerde veya mezbahalarda işin ehli kişiler tarafından yapılmalıdır," dedi.

kene

Hayvan hareketlerinin bayram öncesi arttığını belirten Leblebicioğlu, KKKA virüsünün hayvanlarla taşınabildiğini söyledi. Hayvanların sevk öncesinde 30 gün izole edilmesi ve veteriner kontrolünde ilaçlanması gerektiğini vurguladı. Hayvan pazarlarına getirilen kurbanlıkların kene riskine karşı veteriner hekimlerce kontrol edilmesinin önemine dikkat çekti.

Kesim sırasında bulaşmayı önlemek için sıvı geçirmez önlükler ve kalın eldivenler kullanılmasını öneren Prof. Dr. Leblebicioğlu, kesim sonrası enfekte olduğu düşünülen atıkların derine gömülerek imha edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, hayvan derisine çıplak elle dokunulmaması gerektiğini hatırlattı.

Uygunsuz kesimlerin yol kenarlarında veya bahçelerde yapılmasının enfeksiyon riskini artırdığını ifade eden Leblebicioğlu, atıkların açık alanda bırakılmaması ve evcil hayvanların bu atıklara ulaşmasının önlenmesi gerektiğini söyledi.

Kenelerin vücutta kaldığı sürece hastalanma riskinin arttığını belirten Leblebicioğlu, kenelerin mümkün olduğunca erken çıkarılması gerektiğini ve çıplak elle dokunulmaması gerektiğini belirtti. Kene tutunması veya hayvan teması sonrasında ateş, halsizlik, kas ağrısı ve kanama gibi şikâyetler varsa, sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

Parkların ilaçlanmasının çevre dengesini bozabileceğini ve bu yöntemin kene eradikasyonunda etkili olmadığını vurgulayan Leblebicioğlu, şehirlerdeki park ve bahçelerin ilaçlanmasının önerilmediğini belirtti. Parklarda dolaşan evcil köpeklerin eve dönüşte kene kontrolü yapılması gerektiğini hatırlattı.

Prof. Dr. Leblebicioğlu, doğaya salınan kanatlı hayvanların keneler için iyi bir konak görevi gördüğünü, bu yüzden bu tür yaklaşımların kene sayısını azaltmak yerine artırabileceğini ifade etti.

Muhabir: ÖZGE UĞULU