İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'nde görevli SAS Metodu Yetkili Uygulayıcısı Odyolog Merve Topaloğlu, beyin fonksiyonlarının gelişimini destekleyen SAS İşitsel Aktivasyon Programları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bu programların, ses dalgaları kullanılarak beyin fonksiyonlarını geliştirmeyi hedefleyen bir yöntem olduğunu vurgulayan Topaloğlu, SAS programlarının sinirbilim ve beyin plastisitesi araştırmalarına dayanarak geliştirildiğini belirtti.

Topaloğlu, SAS programlarının kulaklar aracılığıyla beyin bölgeleri ve yarım küreler arasındaki bağlantıları güçlendirdiğini ifade ederek, bu programların, ses dalgaları, müzik ve konuşma sesleri gibi çeşitli akustik uyaranlarla beyin plastisitesini harekete geçirdiğini, her bireyin ihtiyaçlarına göre özelleştirilen bu programların, algı, dikkat, bellek, düşünme, öğrenme ve dil gibi birçok beyin işlevine katkı sağladığını, ayrıca beynin iletişim ve iş birliği yolaklarını daha uyumlu ve verimli hale getirdiğini söyledi.

Umut vaat ediyor

Programın hedeflerinden de bahseden Topaloğlu, beynin iki yarım küresi arasındaki iletişimi artırmayı, bilişsel ve motor becerilerini geliştirmeyi, dikkat ve konsantrasyonu artırmayı amaçladıklarını, ayrıca dil ve konuşma becerilerini iyileştirmenin, dürtüsel davranışları kontrol altına almanın ve duyusal işlemleme becerilerini geliştirmenin de bu programın hedefleri arasında olduğunu kaydetti. SAS Dinleti Programları'nın 3 yaş ve üzeri tüm yaş gruplarına hitap ettiğini belirten Topaloğlu, bu yöntemin beyin fonksiyonlarını geliştirme ve nöroplastisiteyi destekleme konusunda umut vaat ettiğini sözlerine ekledi.

Topaloğlu, SAS Dinleti Programları'nın, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), disleksi, öğrenme güçlükleri, dil ve konuşma bozuklukları, otizm spektrum bozuklukları, Down sendromu ve serebral palsi gibi nörolojik temelli rahatsızlıklar için de etkin bir şekilde kullanıldığını vurguladı.

Muhabir: İPEK KIRCA