Sağlık

Sıcaklıklar arttı, gıda zehirlenmelerine dikkat

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “gıda veya suyun tüketilmesiyle oluşabilen enfeksiyöz veya toksik karakterli hastalık” olarak tanımlanan gıda zehirlenmesi vakalarının her yıl dünya genelinde 600 milyon kişiyi etkilediğini belirten Dr. Ünüvar, özellikle sıcakların artmasıyla birlikte kusma ve ishal gibi şikayetlerle başvuran vakaların büyük çoğunluğunun gıda zehirlenmesi olduğunu ifade etti.

Gıda zehirlenmesinin mikroorganizmalar veya bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıktığını açıklayan Dr. Ünüvar, bu durumun genellikle mide ve bağırsak sistemleriyle ilgili ani gelişen rahatsızlıklara sebep olduğunu söyledi. Ayrıca, nadir durumlarda ciddi nörolojik tablolar veya ölümler de görülebileceğini ekledi.

GIDA ZEHİRLENMELERİNİN BAŞINDA VİRÜSLER GELİYOR

Gıda zehirlenmesinin yaygın nedenlerinin başında virüsler ve bakterilerin geldiğini belirten Dr. Ünüvar, özellikle norovirüs ve rotavirüslerin sık görülen mikroorganizmalar olduğunu kaydetti. Besinlerin sıcakta bekletilmemesi ve hijyen kurallarına uyulmamasının önemine değinen Dr. Ünüvar, gıda zehirlenmesinin belirtilerinin genellikle mide bulantısı, karın ağrısı, sulu veya kanlı ishal ve ateş olduğunu söyledi.

Dr. Ünüvar, hastaların belirtilerin başlamasından sonra 1-3 gün içinde iyileşebileceğini ancak bazı durumlarda haftalarca sürebileceğini ve ciddi komplikasyonlar gelişebileceğini belirtti. Özellikle 5 yaş altı çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde hastalığın daha ciddi sonuçlara yol açabileceğine dikkat çekti.

Son olarak, gıda güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Ünüvar, el hijyeninin önemini ve temizlik kurallarına uyulmasının mikropların bulaşmasını önleyebileceğini ifade etti. Ayrıca, pişirilmiş gıdaların iyi muhafaza edilmesi, meyve ve sebzelerin iyice yıkanması, et ve deniz ürünlerinin tam olarak pişirilmesi gibi basit önlemlerin alınabileceğini belirtti.