İzmir

Tek tırnaklı hayvan etinin bütün ya da löp et olarak satılması pek olası değil

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son denetimlerinde, kasap ve restoranlarda tek tırnaklı hayvan eti, özellikle de eşek eti kullanıldığı ortaya çıktı

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son denetimleri, gıda sektöründe büyük bir skandalı ortaya çıkardı. Bakanlık, bazı kasap ve restoranlarda tek tırnaklı hayvan eti, özellikle de eşek eti kullanıldığını tespit etti. Bu gelişme, halk sağlığı açısından ciddi endişelere yol açarken, uzmanlar da konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, tek tırnaklı hayvan etinin tespit edilmesinin zor olduğunu belirterek, "Tek tırnaklı hayvan etinin olup olmadığını anlamak güç oluyor. Çünkü genellikle çok baharatlı ve harçlı malzemelerin içinde görüyoruz. Bu etlerin bütün ya da löp et olarak satılması pek olası değil" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıklamaları, taklit ve tağşiş ürünlerin yaygın olarak piyasaya sürüldüğünü gösterirken, eşek etinin yanı sıra bu etlerde çeşitli parazitlerin bulunma olasılığı da halkı endişelendiriyor. Toprak, bu tür vakaların artmasının, güvenilir yerlerden alışveriş yapmanın önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Dana eti diye bildiğimiz ve yediğimiz ürünler tek tırnaklı hayvan eti, hatta bazılarında domuz eti de olabiliyor. Önlemenin bir yolu, güvenilen ve bilinen yerlerden alışveriş yapmak. Ancak yeni kurulan ve hakkıyla işini yapan işletmelerle de elbette karşılaşıyoruz. Yine de güvenilebilir yerlerden alışveriş yapmak en doğrusu."

Sağlık Riskleri Ciddi Boyutta

Toprak, eşek eti gibi tek tırnaklı hayvanların kesiminde parazit ve bulaşma riski olduğunu, bu durumun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. "Tüm bu durumlar başta gıda zehirlenmeleri olmak üzere birçok sağlığa olumsuz etkileri de olacaktır. Aslında at etine izin veriliyor ancak bunun için çiftlik açılması ve Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan izin alınması lazım. Satışta etiketin üzerinde de at eti olduğu belirtildiği sürece bu ürünü tüketmekte sıkıntı yok. Ancak bu izinler alınmadan merdiven altı işletmelerde ve kesimhanelerde kesildiği için ve yurttaş bunu bilmediği için ciddi anlamda sağlık riski doğurabilir" diye konuştu.

Gıda Denetimleri Artmalı

Tek tırnaklı hayvan eti gibi ürünlerin denetim altına alınmasının önemini vurgulayan Toprak, Tarım ve Orman Bakanlığı'na daha fazla gıda mühendisi istihdam etmesi çağrısında bulundu. "Tarım ve Orman Bakanlığı'nın daha fazla sayıda gıda mühendisi istihdam ederek denetimlerini etkin bir şekilde yapması gerekiyor. Böylelikle bu işletmelerin şeffaf bir şekilde açıklanması ve devam takibinin yapılması hız kazanacaktır" dedi. Toprak ayrıca, Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Projesi'nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İzmir’de 45 yıldır kasaplık yapan Aydın Kayıkçılar da güvenilir yerlerden alışveriş yapmanın önemini vurguladı. "Belirli dönemlerde denetim için geliyorlar. Ancak merdiven altı yerlerde bilinmeden bu işler yapılabiliyor. Bu nedenle bilindik, güvenilir yerden alışveriş yapılması önemli" diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ifşa listeleri sayesinde tüketiciler daha bilinçli hale gelirken, gıda güvenliği konusunda atılacak adımlar büyük önem taşıyor.