İzmir

‘Ülkede gıda güvenliği yok’

Ülkede gıda güvenliğinin kalmadığını vurgulayan CHP Tarım Komisyonu Üyesi Harun Raşit Uysal, “Yurtdışından geri gönderilen ürünler iç piyasaya sunulup sağlığımız tehdit ediliyor” dedi

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığı, 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle tarımda yaşanan sorunlara yönelik eleştiri ve çözüm önerilerini açıklamak amacıyla basın toplantısı gerçekleştirdi. CHP İzmir İl Sekreteri Dr. Tevfik Türk ve CHP Tarım Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal yaptıkları açıklamada verilen tarım desteklerinin yeterli olmadığını vurguladı. Kuraklık ve artan maliyetler karşısında çiftçilerin çaresiz kaldığını kaydeden Uysal, “Çiftçinin eline geçen fiyatlar, maliyetleri bile karşılamaya yetmiyor. Tarım ürünleri ithalatımız, ihracatımıza oranla 2 kat daha fazla oldu. 2006’da kabul edilen 5488 Sayılı Tarım Kanunu’nda tarıma bütçeden gayri safi milli hasılanın yüzde birinden az para ayrılmaması hükmü bulunmasına karşın ne yazık ki, bugüne kadar bu orana hiç ulaşılmamıştır” dedi. Zamların ve vergi yüküne ilave olarak hükümetin ithalata ağırlık vermesinin de çiftçinin üretim isteğini körelttiğinin altını çizen Uysal, “İthalata verilen paralar Türk çiftçisine destekleme olarak verilse kaç milyon ton üretim artışı olurdu diye merak ediyoruz. Verilen pek çok desteğin de verim ve kaliteye göre olmaması her yıl yüzlerce ton ihraç ürününün kalıntı, küf ve istenmeyen özellikler nedeniyle geri gönderilmesine ve iç piyasaya sürülerek bizlerin sağlığını tehdit etmesine neden olmakta” ifadelerini kullandı.

‘Fiyatı firma belirliyor’

İktidarın ‘tarım topraklarımızı koruyacağız’ dediğini fakat her alanı tarım dışına çıkarmaya başladıklarını söyleyen CHP İzmir İl Sekreteri Dr. Tevfik Türk, “Benzinliğe, otellere,  kamu yararı kararı çıkarıp ‘yeter ki bina olsun’ dediler. Ne arazi kullanım ne de üretim planlaması var. 2005’ten beri görev yapan 9 Tarım Bakanı görevi ihmal suçu işledi, yargının kılını kıpırdattığı yok” diye konuştu. Firmalar ne istediyse çiftçiye onun ektirildiğini açıklayan CHP’li Türk, “Firmalar kaç liradan istiyorsa o paradan üreticinin ürünlerini aldılar. Bu ülkede ne bir gıda güvenliği kalmıştır, ne de bir gıda egemenliği. Artık kendimize yetemiyoruz, sırtımızı ithalata dayamış durumdayız. Artık tarımda emperyalist düzene karşı Kurtuluş Savaşı’nın başlama vakti geldi” diye konuştu. 

Fiyatı firma belirliyor

Küçük üreticilerin pazarda tek başına mücadele edecek gücünün olmadığını sözlerine ekleyen CHP Tarım Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal şunları söyledi: “Pek çok tarımsal kooperatifin etkin bir şekilde faaliyet gösterememesi; tarımsal pazarlarda aracıların, büyük üretim yapan tarımsal işletmelerin, tarıma dayalı sanayi temsilcilerinin baskın olmasına neden oluyor. Bu bağlamda sözleşmeli tarım yapan üreticiler zorda kaldıkları ve kendileri ürünlerini satamadığı için firmalarla anlaşıyor. Ama ne yazık ki bu anlaşma çiftçiyi değil firmaların çıkarlarını gözeten anlaşmalar oluyor.”