Yılbaşı gecesi beslenme alışkanlıkları hakkında Medicana International Samsun Hastanesi'nden diyetisyen Cemre Balkan'ın önerileri oldukça değerli.

Balkan, yılbaşı akşamı için beslenme rutininde değişiklik yapmanın önemine vurgu yaparak, "Yeni yıl, yeni başlangıçlar için harika bir zaman. 2024'ün ilk gününün pazartesi olması da değişiklik yapmak için güzel bir fırsat. Yılbaşı gecesinde aşırılıklardan kaçınarak, yeni yıla enerjik başlamanın yolu, dikkatli beslenme alışkanlıklarıyla mümkün" diyor.

"Bir kızartma yerine ızgara veya fırında pişirilmiş ana yemekler tercih edilmeli" diyerek yılbaşı sofrasında dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Balkan, "Akşam yemeği için kendimize her şeyi deneme özgürlüğü veriyorsak, güne hafif bir kahvaltıyla başlamak önemli. Dengeli beslenme, asıl mesele. Bu yüzden akşamki kaçamakları, günün diğer öğünlerini daha hafif geçirerek dengeleyebiliriz. Kahvaltı hafif olabilir ancak protein, lif ve sağlıklı karbonhidratlar kesinlikle olmalı. Örneğin, yumurta, bol yeşillik ve tam tahıllı ekmek gibi. Öğle öğünü için meyveli yulaf tarifleri, hem açlık hissini azaltmaya yardımcı olur hem de günlük kalori alımını aşmadan günü geçirmek için uygundur. Yılbaşı sofralarında yağda kızartma yerine tercih edeceğiniz ızgara veya fırın yöntemiyle hazırlanmış ana yemekler en sağlıklı seçenek olacaktır. Hindi eti, doymuş yağ oranı daha düşük olduğu için önerilebilir. Ancak yanında pilav servis edilecekse ekmek tüketiminden kaçınmak faydalı olabilir. Sofrayı zenginleştirmek için fırında sebzeler, renkli ve kurubaklagil içeren zeytinyağlı salatalar ve kızartma içermeyen yoğurtlu yemekler tercih edilebilir" şeklinde konuştu.

"Tatlıyı yemekten bir saat sonra tüketmek doğru olabilir. Burada tercihinizi kuru meyveli, şeker yerine hurma özü kullanılan sağlıklı tatlılardan veya sütlü tatlılardan yana kullanabilirsiniz. Ana yemeği yedikten sonra hamur işi ve tatlı tüketiminde seçiminizi tadını çıkarmaktan yana yapın. Yılbaşı sofraları genellikle masada daha uzun süre geçirildiğinden yemekleri yavaşça ve iyice çiğneyerek yemeniz, yeme kontrolüne yardımcı olacaktır" diyen Balkan, kuruyemiş tüketimi ve ertesi gün beslenmeyle ilgili de önerilerde bulundu.

"Gece vazgeçilmezleri olan kuruyemişler ve paketli atıştırmalıklar yerine çiğ kuruyemişler, kuru meyveler ve evde hazırlanan sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilebilir. Sohbet ederken, eğlenirken veya televizyon izlerken ne kadar atıştırdığımızın farkında olmayabiliriz. Bunun farkında olmalı ve anın tadını çıkarmalıyız. Keyifli vakit geçirmenin tek yolu yemek yemek değil, bunu unutmamalıyız. Yılbaşı sonrası telafi beslenmesine öğle öğünüyle başlanabilir, ara öğünlerde meyve, yoğurt veya sağlıklı smoothie tercih edilebilir. Akşam öğününde ise zeytinyağlı sebzeler veya ızgara tavuk gibi hafif bir öğün tüketmek önerilir" şeklinde konuştu

Kaynak: İHA