Etin pişirilme yönteminden porsiyon kontrolüne kadar birçok detaya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Rümeysa Halıcı, bazı hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin tüketimiyle bulaşabileceğine vurgu yaptı.

Kurban Bayramı'nda artan et tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinden kaçınılması gerektiğini ifade eden Halıcı, sindirimi zor olan etin doğru şekilde tüketilmesi konusunda tavsiyelerde bulundu. Özellikle kurbanlık hayvanların veteriner kontrolünden geçmiş olması gerektiğini belirten Halıcı, uygun kesim şartlarının sağlık açısından önemine dikkat çekti.

Etlerin kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Halıcı, bazı zoonoz hastalıkların bu şekilde bulaşabileceğini belirtti. Kesim, yüzme, karkasın parçalanması, nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketim aşamalarında hijyen kurallarına uyulmasının önemine değindi.

Migros 'Kırmızı Et' Kampanyası 2

Yeni kesilmiş hayvanların etlerinin sert olduğunu ve sindiriminin zor olduğunu vurgulayan Halıcı, sindirim sistemi hastalığı olan kişilerin bu etleri hemen tüketmemesi gerektiğini söyledi. Etlerin buzdolabında 48 saat bekletildikten sonra haşlama veya ızgarada pişirilerek tüketilmesi gerektiğini belirtti. Sakatat tüketiminin de bu dönemde arttığını ifade eden Halıcı, yüksek kolesterolü olan bireylerin sakatat tüketiminden kaçınması gerektiğini söyledi.

Etin pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Halıcı, eti ızgarada pişirirken ateşe çok yakınlaştırmamanın doğru olduğunu söyledi. Etin iç sıcaklığının en az 75 derece olması gerektiğini vurgulayan Halıcı, yüksek ateşte pişirmenin proteinlerin katılaşmasına ve besin öğesi kayıplarına neden olduğunu belirtti. Etlerin saklanmasının da önemli bir aşama olduğunu ifade eden Halıcı, etlerin küçük parçalara ayrılarak buzlukta saklanması gerektiğini söyledi.

Dondurulmuş etin kullanılacağı zaman buzluktan çıkarılıp hemen pişirilmesi gerektiğini belirten Halıcı, çözünmüş etin oda sıcaklığında bekletilmemesi gerektiğini söyledi. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstünde çözülmesinin daha sağlıklı olduğunu belirten Halıcı, kontaminasyon riskine karşı farklı besin gruplarının aynı tahta üzerinde kesilmemesi gerektiğini vurguladı.

Muhabir: ÖZGE UĞULU