Bayram sofralarında et ve tatlı tüketimi artıyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yunus Turgay Erten, kırmızı et tüketiminin kolesterol ve kalp damar hastalıkları üzerindeki etkisine dikkat çekerek, fazla et tüketiminin kalbin performans yükünü artırdığını vurguladı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Pirçek ise günün her öğününde et tüketmenin, özellikle sıcak havalarda, sağlık açısından uygun olmadığını ve etin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirtti.

Bayramda et ve tatlı tüketimi ön planda. Dr. Yunus Turgay Erten, kırmızı etin kolesterol seviyesini artırdığını ve bu durumun kalp krizi riskini yükselttiğini söyledi. LDL seviyesinin 100’ün altında olması gerektiğini belirten Erten, diyabet, damar tıkanıklığı ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklarda doğru beslenmenin önemine dikkat çekti.

Et tüketiminin kalbin performans yükünü artırdığını ifade eden Erten, yüksek kolesterolün damarlarda plaklar oluşturduğunu ve bu plakların zamanla tıkanıklıklara yol açtığını belirtti.

Diyet Uzmanı Deniz Pirçek, kırmızı etin protein, demir ve çinko açısından zengin olduğunu ve B12 vitamini ile sinir sistemi için kritik rol oynadığını vurguladı. Bayram günlerinde et tüketiminin arttığını belirten Pirçek, etin 12-24 saat dinlendirilmesi gerektiğini ve küçük parçalara ayrılarak saklanmasının doğru olduğunu söyledi.

1200X627 Kurban Eti Kesildikten Kac Saat Sonra Yenir Nasil Dinlendirilir Kurban Eti

Pirçek, etin pişirilmesinde yağlı yöntemler yerine haşlama, ızgara ve buğulama gibi yağsız yöntemlerin tercih edilmesini önerdi. Ayrıca, porsiyon kontrolü için etin tabağın dörtte birini kaplaması, kalan kısmın sebzelerle doldurulması gerektiğini ifade etti.

Hazımsızlık sorunlarına karşı posalı yiyecekler ve probiyotiklerin tüketilmesini öneren Pirçek, kimyon ve nane yaprağının mideyi rahatlatacağını belirtti. Fazla et tüketiminin vücutta biriken ürenin uzaklaştırılması için bol su tüketilmesi gerektiğini ve mide yanması için papatya çayı, şişkinlik için rezene çayının faydalı olduğunu söyledi.

Muhabir: DOĞUKAN FİKRİ FİDAN