Yapılandırma Kanunu (3)
Kazım Kaplan
7440 Sayılı Kanun’da geçen hafta Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi matrah artırımlarından bahsetmiştim. Bu hafta da KDV matrah artırımından bahsedelim.
7740 Sayılı Kanun’un 5’inci maddesinin 3’üncü fıkrasından ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 1) 5’inci maddesi B ve D fıkralarında geçmektedir.
Kanuna ve tebliğe göre 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yılına ilişkin olarak artırım yapılabilmektedir.
KDV matrah artırımda da en önemli hususlardan birisi “artırımda bulundukları dönemler için haklarında, mezkur Kanunun 5’inci maddesinin üçüncü fıkrasının (e) bendinde hükme bağlanan durumlar hariç, KDV yönünden vergi incelemesi ve/veya tarhiyat yapılmayacaktır.” Hükmü ile matrah artırımı yapılan dönemler için KDV yönünden vergi incelemesi yapılmayacak olmasıdır.
KDV matrah artırımında özellik arz eden durumlar ise,
Vergi matrahlarının artırım oranları 2018 yılı için % 3, 2019 yılı için % 3, 2020 yılı için % 2,5, 2021 yılı için % 2, 2022 yılı için % 2 olarak en az artırım oranı olarak belirlenmiştir.
İhtirazi kayıtla verilen beyannamelerde yer alan hesaplanan KDV tutarları, yukarıda belirtilen yıllık hesaplanan KDV toplamına dâhil edilecektir.
Tecil-terkin uygulaması kapsamında teslimleri bulunan mükelleflerde, tecil edilen vergiler, ilgili dönem beyannamesinde yer alan “Hesaplanan Katma Değer Vergisi” satırındaki tutardan düşülecek ve yıllık toplama dâhil edilmeyecektir.
“Tecil edilen vergiler” ifadesinden kasıt, 1 No.lu KDV beyannamesinin “İhraç Kayıtlı Teslimler” bölümünde yer alan “Tecil edilebilir KDV” satırındaki tutardır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamında işlemleri bulunan satıcıların yapacakları KDV artırımları ile ilgili “Yıllık hesaplanan KDV" tutarının belirlenmesinde, alıcı tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV dikkate alınmadan, kendileri tarafından beyan edilen kısım hesaplamaya dâhil edilecektir
Mükelleflerin, artırıma esas alınan ilgili yılların vergilendirme dönemlerinin tamamı için artırımda bulunmaları gerekmektedir.
Ancak, mükelleflerin yıl bazında seçimlik hakları mevcuttur.
Başvuru süresi 31 Mayıs’a kadardır.
Tabii ki konuyu mali müşaviriniz ile görüşmeyi ihmal etmeyin. Konu detaylı ve mükellefin durumunu en iyi bilen de mali müşaviridir. Mali müşavirinizin bu konulardaki yönlendirmelerine uymanız tavsiyemdir.
Yorumlar