ÖSYM tarafından açıklanan ek yerleştirme sonuçları, üniversitelerdeki doluluk oranlarını bir kez daha gündeme getirdi. YÖK Başkanı’nın övgüyle bahsettiği üniversite doluluk oranlarına rağmen, kontenjanların yüzde 11,7’si boş kaldı. Özellikle öğretmenlik bölümlerinde ortaya çıkan boşluklar dikkat çekti.
119 bin 819 kontenjan boş kaldı
Baraj uygulamasının kaldırıldığı bu yıl, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirme sonuçlarına göre, 100 binden fazla kontenjan dolmadı. İlk yerleştirme sonrasında, önlisans programlarında 5 bin 545, lisans programlarında ise 29 bin 53 kontenjan boş kalmıştı. Ancak, yerleşmeye hak kazanan birçok öğrenci kayıt yaptırmadığı için toplamda boş kontenjan sayısı 202 bin 258’e yükseldi. Ek yerleştirme sonucunda bu boşlukların yalnızca 82 bini doldurulabildi ve 119 bin 819 kontenjan hâlâ boş durumda. Bu boşluklar, toplam kontenjanların yüzde 11,7’sine tekabül ediyor.
Rehberlik uzmanı Salim Ünsal’ın açıkladığı verilere göre, boş kalan kontenjanlar lisans programlarında 40 bin 750, önlisans programlarında ise 72 bin 53 olarak belirlendi.
Öğretmenlik Bölümleri İlgi Görmedi
Boş kalan kontenjanların en çok dikkat çekenlerinden biri öğretmenlik bölümleri oldu. Fen bilgisi öğretmenliği ve ilköğretim matematik öğretmenliği gibi bölümlerdeki boşluklar göze çarptı. Manisa Celal Bayar, Çanakkale Onsekiz Mart ve Sütçü İmam Üniversiteleri’nde fen bilgisi öğretmenliği bölümleri 40’tan fazla kontenjan açmasına rağmen hiçbir öğrenci tarafından tercih edilmedi. Benzer şekilde, Artvin Çoruh Üniversitesi’nin 48 kişilik ilköğretim matematik öğretmenliği bölümü de boş kaldı.
Tıp Fakültelerinde Boş Kontenjanlar
Tıp fakültelerinde de bazı bölümler dolmadı. Hem devlet üniversitelerinde hem de özel üniversitelerde ücretli bölümlerde boş kontenjanlar dikkat çekti. Sivas Cumhuriyet, İstanbul Medeniyet, Ege ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversiteleri’nin tıp fakülteleri ek yerleştirmede dolmadı.
Boş kalan diğer tıp fakülteleri ise şöyle sıralanıyor:
- İstinye Üniversitesi %50 burslu: 38 kontenjan
- Okan Üniversitesi %50 burslu: 45 kontenjan
- Yakın Doğu Üniversitesi %50 burslu: 51 kontenjan
- Diş hekimliği fakültelerinde de benzer bir tablo yaşandı. Karabük, Trakya ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversiteleri’nin diş hekimliği bölümleri ek yerleştirmede tercih edilmedi. Ayrıca, 33 kişilik Altınbaş Üniversitesi'nin %25 burslu programı boş kalırken, Girne Üniversitesi’nin %50 burslu 58 kişilik kontenjanına sadece 2 öğrenci yerleşti.
Mühendislik Bölümleri de Dolu Değil
Mühendislik bölümlerinde de kontenjan boşlukları devam etti. Boş kalan bazı mühendislik bölümleri şu şekilde sıralandı:
- Ardahan Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği: 28 kontenjan
- Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği: 31 kontenjan
- Sütçü İmam Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği: 35 kontenjan
- Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi: 30 kontenjan
- Beykent Üniversitesi Yazılım Mühendisliği %50 burslu: 88 kontenjan