Sağlık

5 buçuk yaşındaki Zeynep, robotik cerrahi ile sağlığına kavuştu

Abone Ol

Adıyaman'dan İzmir'e uzanan bir sağlık yolculuğunun ardından, çocukluk dönemi kanseri olan 5 buçuk yaşındaki Zeynep Türkmen, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi'nde başarılı bir robotik cerrahi operasyonu geçirdi.

Bel ve ayaklarındaki ağrıların artmasıyla birlikte çeşitli hastanelere başvuran Zeynep Türkmen, tanı konulamadan İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi'ne yönlendirildi. Burada, Çocuk Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Emre Divarcı tarafından yapılan detaylı muayenede, Zeynep'in 'Nöroblastom' adlı çocukluk dönemi kanseri olduğu belirlendi. Prof. Dr. Divarcı, hastalığın robotik cerrahi yöntemiyle tedavi edilebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Emre Divarcı ve ekibi tarafından gerçekleştirilen robotik cerrahi operasyonuyla, Zeynep’in göğsündeki tümör, büyük bir hassasiyetle temizlendi. Prof. Dr. Divarcı, Zeynep’in göğüs boşluğunda, aort damarı yakınında riskli bir tümörün olduğunu, genellikle bu tür tümörlerin açık cerrahiyle temizlendiğini, bunun da hastaya ağrılı ve zorlu bir iyileşme süreci yaşatabildiğini söyledi. Robotik cerrahi yöntemini tercih ettiklerini belirten Prof. Dr. Divarcı, bu yöntemle, göğsünü hiç açmadan 8 milimetre çapında küçük deliklerden tümörü temizlediklerini ifade etti.

Yaş sınırı giderek küçüldü

Zeynep’in babası İsmail Türkmen, kızının tedavi sürecinden memnuniyetini dile getirdi. Türkmen, Zeynep’in bel ve ayaklarındaki ağrılar nedeniyle birçok hastaneye başvurduklarını ancak tanı koyulamadığını belirtti. Prof. Dr. Emre Divarcı'ya yönlendirildiklerini ve robotik cerrahiyle sağlığına kavuştuğunu kaydeden Türkmen, kızının şu an kendini daha iyi hissettiğini ve yürüyebildiğini söyledi.

Prof. Dr. Divarcı, robotik cerrahinin avantajlarını da açıkladı. Robotik cerrahinin, cerrahın hareketlerini simüle ettiğini, bu sayede titremeleri ortadan kaldırdığını ve 3 boyutlu görüş imkanı sunduğunu belirten Prof. Dr. Divarcı, bu durumun operasyonu daha hassas ve etkili hale getirdiğini, iyileşme sürecinin açık cerrahiden çok daha hızlı olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Divarcı, robotik cerrahinin yaş sınırının giderek küçüldüğünü ve 6 aylık bebeklerin bile robotik cerrahiyle tedavi edilebildiğini ifade etti.