Akıllı merceklerin aslında çok odaklı görüntü sağlayabildikleri için bu isimle anıldığını belirten uzmanlar, bu merceklerin göz içine kalıcı olarak yerleştirildiğini açıkladı. İki tip akıllı mercek sistemi bulunduğunu söyleyen uzmanlar, birincisinin üç odaklı veya trifokal mercekler olduğunu, bu merceklerin farklı mesafelere odaklanan optik sistemlere sahip olduğunu belirtti. İkinci sistemde ise derinlik odağının artırıldığı optik sistemler kullanılıyor. Her iki sistemin de avantajları ve dezavantajları bulunduğunu dile getiren uzmanlar, trifokal merceklerin yakın görmede üstünlük sağladığını ancak uzakta ışık kamaşmaları ve gece görüş problemlerine yol açabileceğini ifade etti. Derinlik artırılmış merceklerin ise daha iyi uzak görme sağladığını ve gece görüş sorunlarına yol açmadığını belirtti.

Uzmanlar, her tip göz derecesi, orta, yakın ve uzak mesafe görme bozuklukları ile astigmatizmanın akıllı merceklerle düzeltilebildiğini aktardı. 40 yaş öncesi görme bozuklukları için lazer, 40 yaş sonrası uzak ve yakın görme problemleri için akıllı merceklerin tercih edildiğini belirten uzmanlar, bu merceklerin kontak lensten farkının kalıcı olarak göz içerisine yerleştirilmesi olduğunu vurguladı. Akıllı merceklerin, göz içi dokularına zarar vermeyen materyallerden üretildiğini ve ömür boyu kullanılabileceğini söyledi.

Uzmanlar, akıllı mercek uygulamasının ardından hastaların hızla günlük yaşamlarına dönebileceğini ve birkaç hafta sürebilen uyum süreci tamamlandığında maksimum görme netliğinin elde edilebileceğini belirtti. Uyum sürecinde ufak bulanıklıkların olabileceğini, ancak bunun hastanın yaşam kalitesini etkilemeyeceğini vurguladı. Ameliyat sonrası ertesi gün yüzde 80-90 performans, uyum süreci tamamlandığında ise yüzde 100 performans elde edildiğini ifade etti.

Muhabir: İPEK KIRCA