Gıda zehirlenmelerinin belirtileri ve riskleri hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Velibeyoğlu, “Soğuk zinciri bozulmuş besinlerin tüketimi sonrasında şiddetli bulantı, kusma, ishal ve güçsüzlük görülebilir. Bu durum bilinç bulanıklığına ve komaya kadar ilerleyebilir. Özellikle kaybedilen sıvının miktarı, hastanın klinik durumu ve tansiyonu takip edilmelidir. Ani bozulmalar durumunda acil servise başvurulması gerekmektedir. Gebeler, yaşlılar ve çocuklar bu durumdan daha hızlı etkilenir. Yaz aylarında, özellikle çabuk bozulan yumurta, mayonez, krema ve tavuk içeren gıdalara dikkat edilmelidir. Kaynağı bilinmeyen yerlerde yemek yememek önemlidir” dedi.

Başvurularda yüzde 20-30 oranında artış gözlemlediklerini belirten Dr. Velibeyoğlu, çocuklar ve yaşlıların daha fazla acil servislere başvurduğunu ifade etti. “Karın ağrısı, ishal, halsizlik ve güç kaybı gibi şikayetlerle başvuran hastalarda sıvı tedavisi ile hızlı bir toparlanma sağlanmaktadır. Özellikle tavuk, pirinç ve kremalı pastalar gibi gıdaların tüketiminden kaynaklanan zehirlenmeler daha sık görülüyor. Toplu yemeklerde veya otellerde de toplu zehirlenme vakaları ile karşılaşıyoruz. Market alışverişlerinde son kullanma tarihine, soğutma koşullarına ve ambalajın durumuna dikkat edilmelidir” diye konuştu.

Son olarak, Dr. Velibeyoğlu, zehirlenme durumlarında sıvı tedavisi ve gerekli durumlarda antibiyotik tedavisi uygulandığını, bu tedavilerle hastaların çabuk toparlandığını vurguladı. “Gıda zehirlenmelerinden korunmak için hijyen ve saklama koşullarına dikkat edilmeli, şüpheli durumlarda acil servise başvurulmalıdır” şeklinde uyarılarını sonlandırdı.

Kaynak: İHA