Gıda takviyelerine olan ilginin artmasıyla birlikte, bu ürünlerin bilinçsiz kullanımının sağlık üzerindeki potansiyel risklerine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.  Prof. Dr. Esen, gıda takviyelerinin popülaritesinin Covid-19 pandemisi sonrasında hızla arttığını ancak bu eğilimin sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini vurguladı.

Prof. Dr. Esen, özellikle doktor tavsiyesi olmadan kullanılan gıda takviyelerinin doz ayarlamalarının yapılamadığını belirterek, bu durumun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti. Multivitaminlerin bilinçsiz kullanımının özellikle erkeklerde prostat ve akciğer kanseri gibi bazı kanser türlerinin artışına neden olabileceğini de vurgulayan Esen, bu ürünlerin kullanımının mutlaka uzman kontrolünde yapılması gerektiğini söyledi.

TAKVİYE ALMAK İÇİN ÖNCE DOKTOR KONTROLÜ GEREK

Beslenme eksikliklerinin belirlenmesi durumunda ise kan tahlilleri ve doktor kontrolü sonrasında takviye alınmasının uygun olacağını belirten Prof. Dr. Esen, doğal olarak düşünülen ürünlerin bile üretim aşamasında çeşitli maddelerle muamele edilerek sağlık risklerine yol açabileceği uyarısında bulundu. Özellikle internet üzerinden alınan ürünlerin güvenilirliğinin sorgulanması gerektiğini ve sahte ürünlerden kaçınılması gerektiğini belirten Esen, sporcu takviyelerinin de doğru kaynaklardan alınması gerektiğini vurguladı.

Son olarak D vitamini alımının da doğru yöntemlerle yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Esen, bu vitaminin vücutta güneş ışığına maruz kalarak aktif hale geldiğini ve bu sürecin doğru şekilde yönetilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Nazlı Şentürk