Her çocuğun büyüme sürecinin kendine özgü olduğunu belirten Klinik Psikolog Kübra Ekşi Yıldız, çevresel faktörlerin çocukların gelişimini etkileyebileceğini vurguladı. Çocukların yaş aldıkça, çevreden gelen uyarılar ve gelişim süreçleri doğrultusunda davranışlarında değişiklikler görülebileceğine dikkat çeken Yıldız, bazı olumsuz davranışların, belirli kriterler sağlandığında davranış bozukluğu olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Bu tür davranış bozuklukları arasında saldırganlık, izinsiz eşya alma, parmak emme, fobiler, içe kapanıklık, uyku bozuklukları ve öğrenme güçlüğü gibi belirtiler yer alabilir.

Yıldız, tek bir belirtinin çocuğun uyumsuz veya dengesiz olduğunu göstermediğini, ancak sürekli olarak sinirli, huysuz, zorba davranışlar sergileyen, otoriteye karşı gelen ve düşük motivasyonlu çocukların uyumsuz davranışlar gösterebileceğini belirtti. Bu tür durumların, çocukların gelişim sürecinde karşılaştıkları sorunların iyi analiz edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, ebeveynlerin yanlış tutumlarının çocuklar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ifade etti.

İLİŞKİ KURMANIN ALTIN KURALLARI

Davranış bozukluğu olan çocuklarla olumlu ilişki kurmanın altın kurallarına değinen Yıldız, “Saygıyı korumak, çocuğa kaliteli zaman ayırmak, cesaretlendirmek ve sevgiyi göstermek bu sürecin temel taşlarıdır. Davranış bozukluklarıyla başa çıkmak için görmezden gelme, ödülü geri çekme, alternatif sunma, sözle uyarıda bulunma ve tartışmadan kaçınma gibi yöntemler etkili olabilir,” dedi. Yıldız ayrıca, çocukların olumlu özelliklerini keşfetmenin ve cesaretlendirmenin, onların özgüvenini artırarak olumsuz davranışların azalmasına katkıda bulunacağını belirtti. Ebeveynlerin, her durumda çocuklarına sevgi ve kabul hissettirmelerinin, onların duygusal gelişimi için kritik olduğunu vurguladı.

Muhabir: İPEK KIRCA