Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Başak Adaklı Aksoy, 14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü dolayısıyla kan bağışının önemine dikkat çekti. Dr. Aksoy, düzenli kan bağışının hem bağışçıya hem de ihtiyaç sahiplerine fayda sağladığını belirtti.

Dr. Aksoy, kan bağışının sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ülkemizde her gün binlerce hastanın kan ihtiyacı olduğunu, planlı ameliyatlar, kazalar ve kan hastalıkları gibi durumlarda her yaştan hastanın kana ihtiyaç duyduğunu ifade etti. "Kan ihtiyacının sağlanması ancak gönüllü vericilerin bağışları ile mümkündür" dedi.

Kan bağışı öncesinde dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Dr. Aksoy, bağışçıların gönüllü olması gerektiğini belirtti. Bağışçıların, bilgilendirilmiş onamı okumuş, anlamış ve imzalamış olmaları önemlidir. Kan bağışı öncesinde son 24 saat içinde alkol kullanılmaması, düzenli ilaçlar dışında ilaç alınmaması ve son bir saat içinde hafif bir yemek yenmesi gerektiğini söyledi. Bağış sonrası ilk bir saat dinlenilmesi, bol sıvı alınması ve iki saat boyunca sigara içilmemesi gerektiğini vurguladı.

Dr. Aksoy, kan bağışına engel olabilecek durumları ise şöyle sıraladı: "Sebebi bilinmeyen ateş, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, madde kullanma geçmişi, HIV, Hepatit B, Hepatit C enfeksiyonları ve kanama pıhtılaşma bozukluğu."

Kan bağışının vücut üzerindeki etkilerine de değinen Dr. Aksoy, kan yapan ilik hücrelerinin çalışmasının uyarılarak sistemdeki hücrelerin yapımının arttığını ve vücutta kan hücrelerinin yenilendiğini belirtti. Düzenli kan bağışçılarının hem manevi haz yaşadığını hem de tıbbi taramalarla sağlık durumlarının kontrol edildiğini ifade etti. Ayrıca, düzenli kan bağışının kalp ve karaciğer sağlığı üzerinde olumlu katkıları olduğunu söyledi.

Kan Bağışlamak

Tam kan bağışının kadınlarda dört ay, erkeklerde üç ay ara ile yapılabileceğini belirten Dr. Aksoy, 18-60 yaş arası sağlığı elverişli herkesin bağışçı olabileceğini, bağışçının vücut ağırlığının en az 50 kilo olması gerektiğini söyledi. Gebelerden ve gebelik şüphesi olanlardan kan bağışı kabul edilmediğini, menstrüel periyodun ise bağışa engel olmadığını, ancak o gün bol sıvı alınması ve dinlenilmesinin istendiğini belirtti. Ramazan ayında ise oruç açıldıktan sonra kan bağışının önerildiğini ifade etti. Son üç ay içinde cerrahi bir işlem geçiren kişilerin bağışçı olamayacağını da ekledi.

Muhabir: CANAN KAYA