Eğitim

Ege Üniversitesi o çalışmasıyla vegan beslenmeye katkı sağlayacak

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Meltem Serdaroğlu liderliğinde hazırlanan "Yeşil Modifikasyon ile Tasarlanmış Keten Tohumu ve Kabak Çekirdeği Proteinlerinin Tekno-Fonksiyonel Özelliklerinin ve Et Sistemlerinde Kullanımlarının Araştırılması" başlıklı proje, Tarım, Ormancılık ve Veterinerlik Araştırma Destek Grubu (TOVAG) tarafından desteklenmeye uygun bulundu

Abone Ol

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini makamında ağırlayarak başarılarından dolayı tebrik etti. Prof. Dr. Budak, akademisyenlerin verimli çalışmaları ve projeleri sayesinde TÜBİTAK nezdindeki başarıların devam ettiğini vurguladı ve üniversitenin bilimsel çalışmalarını sürdürme kararlılığını dile getirdi.

Hedef yeni gıda bileşenleri üretmek 

Proje ekibi çalışmalar kapsamında keten tohumu ve kabak çekirdeği proteinlerinin modern teknolojik yöntemlerle yapılarını ve fonksiyonlarını geliştirmeyi hedefliyor. Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Fatma Meltem Serdaroğlu, projenin temel amacının, teknolojik olarak zayıf özelliklere sahip olan keten tohumu ve kabak çekirdeği proteinlerini yeşil modifikasyon yöntemi ile geliştirerek yeni gıda bileşenleri üretmek ve bu bileşenlerin et emülsiyonlarında hayvansal yağın yerine geçmesini sağlamak olduğunu açıkladı. Bu yenilikçi sürecin gıda endüstrisine, daha sağlıklı ürünler sunma potansiyeli taşıdığını belirtti. Ayrıca, elde edilen bitkisel proteinlerin et ürünlerinde doymuş yağ ve kolesterol içeriğini azaltarak tüketici talebine uygun hale getirilmesine katkı sağlayabileceğini ve vegan tüketiciler için hayvansal ürünlere alternatif bir bileşen olarak kullanılabileceğini ekledi.