Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Haziran ayında gerçekleştirdikleri Teras Sohbetleri etkinliğinde, meyve suları konusunu işledi. Meyvelerden yapılan ürünlerin içeriğine ve üretim şekline dikkat çekilen etkinlikte, Türkiye’nin meyve çeşidi bakımından zengin bir ülke olduğunun altı çizildi. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden yapılan açıklamada meyvelerden üretilen ürünleri tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar paylaşıldı.

yaz-meyveleri-sicak-gunlerde-icinizi-ferahlatacak-cok-faydali-12-meyve-1-600x400

“Meyve, özellikle dalından koparıldığı haliyle son derece faydalı bir gıdadır. Kimi zaman meyvenin kendine ulaşmak mümkün olmaz ya da meyveyi içecek olarak tüketmeyi tercih edebiliriz” denilen açıklamada, “Uygulanan ısıl işlem gereği, orijinal meyveye göre kimi besin öğelerinde kabul edilebilir bir miktarda kayıp söz konusu olur. Türk Gıda Kodeksi'nde meyve suyu ve benzeri ürünlerin üretim şartları kesin olarak belirlenmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Meyve suyu ve meyve nektarı arasındaki fark

Yapılan açıklamada meyve suyu ve meyve nektarı arasındaki farka da değinildi. İki ürün arasındaki fark şu ifadelerle açıklandı:

“Meyve nektarları ise genelde, fiziki yapısı nedeniyle saf suyu tüketilemeyen meyvelerden üretilir. Meyve nektarlarının içinde ne kadar meyve olması gerektiği mevzuatla belirlenir. Şeftali, kayısı gibi meyvelerin pürelerinin içim kıvamına getirilmesi için bir miktar su ve tat dengesinin sağlanmasına yönelik bir miktar şeker katılmasının gereklidir. Bunlara da "meyve suyu" değil, "meyve nektarı" denir. Nektarlara yasal olarak izin verilen ölçüde su, bazı meyvelerin kendisinde de bulunan sitrik asit ve şeker ilave edilebilir. Meyve suyu ve meyve nektarının ortak yanı raf ömrünün koruyucu maddeyle değil, pastörizasyonla sağlanmasıdır. Vişne nektarında meyve oranının en az yüzde 35, kayısıda en az yüzde 40, şeftali ve portakalda da yüzde 50 olması gerekir. Meyve nektarında kullanılan sitrik asit katkı maddesi gerek Türkiye gerek AB gerekse ABD'deki düzenlemelerde belirli dozlarda izin verilen limon gibi meyvelerin doğal gıda bileşenidir.”

thumbs_b_c_4c844e642001e06fa88173e720ab6607

Meyveli içecekte minimum meyve oranı yüzde 10 olmalı

Meyveli içeceklerde içermesi gereken meyve oranını yüzde 10 olarak açıklayan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, “Meyve oranı, meyve nektarına göre daha düşük olan iki içecek tipi "meyveli içecek" ve "aromalı içecek" olarak adlandırılır. Bu oran meyveli içecekte minimum yüzde 10 olması gerekir” cümlelerini kaydetti.

Toz içeceklerden uzak durulmalı

Her meyve suyu ürününün gerçek meyve içermediğine vurgu yapılan açıklamada, ürünlerin içerdiği maddelere de dikkat çekildi. İçerik bilgilerine mutlaka bakılması vurgulanan açıklamada şu cümlelere yer verildi.

“Meyve suyu veya nektarlarına şeker katılabilir ve bunun miktarı da dahil olmak üzere etikette açıkça belirtme zorunluluğu vardır. Meyve suyu ve nektarlarına koruyucu katkı ve renklendirici katılması yasaktır. Meyve oranı ne kadar yüksekse meyve suyu ve benzeri içecekler o kadar besleyici olur. Meyve suları vitamin, mineral ve antioksidanlar gibi insan sağlığı için önemli maddeler içerir. Tüketiciler, gönül rahatlığıyla meyve suyu ve nektarı tüketebilir. Burada seçimi etkileyecek olan sadece tüketicinin ürün tercihidir. Her meyve suyu ürünü, gerçek meyve suyu değildir. Meyve aromalı, meyve tadında, meyveli içecek, aromalı içecek gibi çok çeşitli adlarla üretilen ürünlerin meyveyi ya hiç içermediği ya da çok çok az içerdiği bilinmelidir. Bu ürün gruplarını tüketecek tüketiciler, meşrubat benzeri bir ürün içmiş olacaklardır. Tercihleri bu yönde ise şüphesiz meşrubatlar da tüketilecektir. Önemli olan, meyve suyu olduğu düşünülerek başka bir ürün tüketilmesinin, yani tüketicinin yanıltılmasının önlenmesidir. Etiket bilgilerinin dikkatle okunması son derece önemlidir. Kayıt dışı ürünlerden, özellikle de açıkta satılan toz içeceklerden uzak durulmalıdır.”

82736662

Yapılan açıklamada, ürünün içerdiği meyve oranı bilgisinin etikete yazılmasının Türk Gıda Kodeksi'nce zorunlu tutulduğu belirtilirken, “Daha besleyici özelliklere sahip ürün isteniyorsa öncelikle meyve suyu veya meyve nektarı tercih edilmelidir. Bu ayrımı görebileceğimiz en güvenli kaynak da ürün etiketidir. Meyve oranı yalnız besin değerine değil, içeceğin tadına yansır” denildi.

COVID-19 pandemisiyle tüketim alışkanlıklarını değiştirdi

Geçtiğimiz yıllarda ülkemizi ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin tüketilen gıdalarda aranan özellikleri farklılaştırdığına dikkat çekilen açıklamada son olarak şu ifadeler yer aldı:

“Günlük yaşamın getirdikleriyle meyve suyu ve içecek sektörü artık fonksiyonel gıda üretiminin en geniş alanlarından biri olmaya açık hale gelmiştir. Özellikle COVID-19 pandemisiyle günlük tüketilen gıdalardan talep edilen “iyilik” anlayışı hızla tırmanmakta. Söz konusu meyve bazlı ürünlere farklı vitaminler, elektrolit, protein, probiyotik, kolajen veya omega-3 yağ asitleri gibi bileşenler eklenebilmektedir. Tüm bunlarla beraber fonksiyonel gıdaların oluşturduğu sağlık algısı ve özellikle genç tüketicilerin sahip olduğu merak duygusu bu alan için uygun tüketici ortamını hazırlıyor.

26830

Gıdaların insan yaşamındaki vazgeçilmezliği ve tüketicinin sağlık konusundaki hassasiyeti bir araya geldiğinde sansasyon için müthiş bir potansiyel ortaya çıkar. Birkaç kişi, basın yayın kanallarında sürekli en temel gıdaları zehirmiş gibi sunmakta ve tüketicilerin risk algısını yanlış noktalara yöneltmektedir. Oysa bu ürünlere 'kimyasal ürünler' demenin bilimle bağdaşır bir yanı yoktur. Tüketicilerin, gıdalar konusunda doğru bilgiler verebilecek kişiler, bunların üretimi ve teknolojisiyle ilgili meslek mensupları veya uzmanlar olması gerektiği bilinmelidir.”

Kardelen BUĞDAY

Editör: Yeni Bakış Author