Video Haber

Kayserili kadınlar çöpe gidecek kağıtları hayallerindeki eşyalara dönüştürüyor

Kayseri'de Talas Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nde usta öğretici olarak görev yapan Şule Kılınç liderliğinde bir araya gelen kadınlar, evlerinde bulunan eski gazete, dergi ve çocuklarının derslerinden arta kalan kağıtları değerlendirerek dekoratif eşyalara dönüştürüyorlar

Abone Ol

Kayseri'nin Talas ilçesinde bulunan Halk Eğitimi Merkezi'nde usta öğretici olarak görev yapan Şule Kılınç liderliğinde bir araya gelen kadınlar, evlerindeki atık kağıtları değerlendirerek dekoratif ürünlere dönüştürüyor. Kılınç, bir akrabasının evine getirdiği sepetten ilham alarak, eski gazete, dergi ve A4 gibi atık kağıtları kullanmaya karar verdi.

2013 yılından beri atık kağıtları hediyelik eşyalara dönüştüren Kılınç, "Kağıdı Atma, Sanata Çevir" projesi kapsamında farklı meslek gruplarından kadınları da işin içine kattı. Talas ilçesinde bulunan tarihi Köşker Konağı'nda düzenlenen atölyelerde, kadınlar kağıttan sepet, masa, saat, bebek puseti, çanta gibi çeşitli dekoratif eşyalar üretmeye başladılar.

Şule Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel sektörde 10 yıl çalıştıktan sonra sanat alanına yönelerek Kayseri Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Bölümü'nden mezun olduğunu belirtti. Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü 2. sınıf öğrencisi olarak eğitimine devam eden Kılınç, kendi çabalarıyla öğrendiği tekniklerle atık kağıtlardan sepet örmeye başladığını ifade etti. Kılınç, "Kağıdı Atma, Sanata Çevir" projesiyle 3 senedir farklı meslek gruplarından kadınlara eğitim verdiğini ve kağıdı 3 boyutlu sanata dönüştürdüğünü dile getirdi.

Kılınç, atık kağıtların hızlı tüketildiği bir dönemde olduklarını belirterek, amacının bu atıkları sürdürülebilir sanata dönüştürmek olduğunu söyledi. Kadınlarla birlikte sepet, bebek puseti, masa, çanta, ayakkabı, şemsiye, duvar süsleri gibi dekoratif ürünler yaptıklarını vurgulayan Kılınç, atık kağıtları şeritler halinde keserek pipet haline dönüştürdüklerini ve bunları doğal boya ve su bazlı boyalarla renklendirip elastik hale getirerek hayallerindeki ürünleri ördüklerini açıkladı.

Atölyeye katılan kursiyerler arasında 69 yaşındaki emekli Aliye Baş da yer alıyor. Baş, 24 yıldır emekli olduğunu ve yaptığı atık kağıt ürünlerini sevdiklerine hediye ettiğini söyledi. Ev hanımı Zehra Böğrekçi ise atık kağıtları geri dönüşüme kazandırdığı için mutlu olduğunu ve sepet yaparak başladığı işte hayallerindeki ürünleri yapmaya başladığını ifade etti. Zeynep Düzenli ise aldığı eğitim sayesinde yaptığı ürünleri hem hediye ettiğini hem de satarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirtti.