Video Haber

Kızılırmak üzerindeki 8 kemerli Şahruh Köprüsü yıllara meydan okuyor

Şahruh Köprüsü, Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesinde Kızılırmak üzerinde yüzyıllardır ayakta duran bir tarihi yapıdır. Yapılış tarihi kesin olmamakla birlikte, Kanuni Sultan Süleyman dönemindeki 1538 yılındaki onarımından sonra günümüze kadar sağlam kalmıştır

Abone Ol

Sarıoğlan ilçesinde bulunan Kızılırmak üzerindeki tarihi Şahruh Köprüsü, yıllara meydan okuyarak ayakta kalmayı başarıyor. Kentin önemli bir simgesi olan köprü, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1538 yılında yapılan onarımdan bu yana eski ihtişamını koruyor. Doğu-batı yönünde uzanan köprü, 144 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde ve 8 kemerli yapısıyla görenleri büyülüyor. Yaya trafiğine açık olan bu tarihi köprü, Sarıoğlan Kaymakamı Mehmet Fatih Uçar'a göre yıllardır bölge halkına hizmet veriyor.

Uçar, köprünün yapım tarihine dair kesin bilgiler bulunmadığını ancak bazı rivayetlere göre köprünün Dulkadiroğulları'ndan Bozkurt Bey'in oğlu Şahruh Bey veya Selçuklu döneminde yapılmış olabileceğini belirtiyor. Köprünün günümüze kadar gelmesinde Şahruh Bey'in oğlu Mehmet Bey'in 1500'lerde yaptığı tadilatın rolü olduğunu da vurgulayan Uçar, köprünün önemini vurguluyor.

Turizme kazandırılması amacıyla projeler geliştirildiğini de dile getiren Uçar, Büyükşehir Belediyesi tarafından millet bahçesi projesi hazırlandığını ve bölgenin turistik açıdan geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini belirtiyor. Köprünün hem yerel halk hem de çevre ilçelerden gelen ziyaretçiler tarafından halen aktif olarak kullanıldığını da vurgulayan Uçar, köprünün bölgedeki tarihi ve kültürel önemine dikkat çekiyor.