Zaman içerisinde herkesin burun tıkanıklığı sorunu yaşayabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Bahadır Baykal, kronik burun tıkanıklığının uykusuzluk ve yorgunluk gibi yaşam kalitesini düşüren sorunlara neden olabileceğini uzun vadede ise kalp büyümesi gibi daha ciddi problemleri meydana getirebileceğini söyledi. 

Bu belirtilere dikkat! 

Op. Dr. Bahadır Baykal, kronik burun tıkanıklığının horlama, sabah uyandığında ağızda kuruluk hissi ve burun eğriliği olarak kendini gösterdiğini söyledi. Sürekli ortaya çıkan alerjilerin de kronik burun tıkanıklığına sebep olduğuna dikkat çekerek, “Alerjik zemine sahip hastalarda gelişen polip gibi yapılar burnu tamamen tıkayabilir. Burun tıkanıklığı burnu tahriş eden her türlü maddeye karşı gelişen reaksiyon sonucu da oluşabilir. En sık görüleni tütün dumanıdır. Bazı hastalar başarılı bir burun ameliyatı geçirseler dahi sigara içmeye devam ettikleri sürece tam olarak rahatlayamazlar. Olağandışı sebeplerden birisi de gastroözofajeal reflü hastalığı (GERD) dır ki; tedavi de mutlaka mide asidinin genize kadar kaçması önlenmelidir” dedi. 

O hastalığa işaret etti 

Soğuk algınlığı ve sinüzit gibi hastalıkların geçici süre burun tıkanıklığı oluşturmasının bir sorun oluşturmayacağını önemle vurgulayan Op. Dr. Bahadır Baykal, “Burun iç kısım eğriliği yani deviasyon yada burun etlerinin büyümesi gibi nedenlerle oluşan kronik burun tıkanıklığı ise uzun dönemde oksijen yetersizliğine neden olarak vücudu olumsuz etkiler. Akciğerlerimize yeteri kadar temiz hava gitmeyince oksijen-karbondioksit değişimi etkilenir, kanımız dokulara eksik oksijen götürür ve zamanla dokularda hasar gelişir. Kaliteli uyku uyuyamayan kişi de yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü gelişir, yüksek tansiyonu takiben kalp de ritm bozukluğu başlar ve bir müddet sonra kalp büyür” şeklinde konuştu. 

Tedavi yöntemi 

Deviasyon sorunun ameliyatla tedavi edilebileceğine dikkat çeken Op. Dr. Bahadır Baykal, “Kemik ve kıkırdak eğriliği düzeltildiği takdirde nefes sorunu düzelir. Artık oldukça konforlu ve rahat şekilde burun ameliyatlarını gerçekleştirebiliyoruz. Sanırım burun ameliyatlarını korkulan bir operasyon olmaktan çıkardık. Sık tekrarlayan sinüzit ataklarında ise öncelikle ilaç tedavisi ile iltihabı kurutup, sonrasında deviasyon, konka bülloza gibi anatomik problemleri ameliyatla hallediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: ÖZGE UĞULU