Op. Dr. Kaman, refraktif cerrahi hakkında bilgi vererek, uzak ya da yakını net görebilmek için gözlük veya kontakt lens gibi enstrümanlara ihtiyaç duyan kişilerin bu cerrahi yöntemlerle bu ihtiyaçlarından kurtulabileceğini ifade etti. Halk arasında “lazerle göz çizme” olarak bilinen excimer lazer tedavisinin, 18 yaş üstü ve son bir yılda numara artışı olmayan, göz yapısına uygun miyop, astigmat ve hipermetrop hastalarına uygulandığını belirtti. Kaman, excimer lazer tedavisinin PRK ve No-Touch adı verilen yüzeysel cerrahi yöntemlerle kesi yapılmadan uygulanabildiğini ve bu yöntemlerin genellikle korneası ince olan kişilerde tercih edildiğini söyledi. Kesili lazer tedavisinin ise Lasik ve Smile olarak ikiye ayrıldığını ve bu yöntemlerin erken rehabilitasyon ve net görüş kalitesi sağladığını vurguladı.

FAKİK IOL TEDAVİ NEDİR?

Dr. Kaman, fakik IOL tedavi yönteminin özellikle yüksek miyop ve astigmatı olan, lazer tedavisine uygun olmayan kişilerde uygulandığını belirtti. Bu yöntemde, kontakt lenslerin minyatürü olan küçük bir lensin, kişinin kendi lensinin önüne kalıcı olarak yerleştirildiğini ve tedavinin tek göz için beş dakika sürdüğünü söyledi. Fakik IOL tedavisinin lokal ya da genel anestezi ile yapıldığını da ekledi.

Şeffaf lens cerrahisi hakkında da bilgi veren Dr. Kaman, bu yöntemin genellikle hipermetrop hastalar ve 40 yaş üstü gelişen presbiyopiye bağlı yakın görme bozukluklarında uygulandığını ifade etti. Bu cerrahi işlemde, katarakt ameliyatlarında olduğu gibi, kişinin kendi göz merceğinin temizlenerek kişiye özel bir mercekle değiştirildiğini ve bu merceğin kalıcı olduğunu söyledi. Sonuç olarak, refraktif cerrahi ile bir enstrümana bağlı kalmadan özgürce bir görüş sağlanabildiğini belirten Kaman, hastaların doktorlarının önerdiği alternatifleri değerlendirmelerinin önemli olduğunu vurguladı.

Muhabir: Şura Nur Savranoğlu