Video Haber

Saldırıdan korunmak için sahipsiz köpeklerin davranışları takip edilmeli

Sahipsiz köpeklerle karşılaşıldığında olası bir saldırıdan korunmak için davranışlarının takip edilmesi, göz temasından kaçınarak tedirgin olunduğu belli edilmeden sakince alandan geçilmesi tavsiye ediliyor

Abone Ol

Son zamanlarda Türkiye genelinde yaşanan sokak köpeği saldırıları, birçok insanın can güvenliğini tehdit eden durumlarla karşı karşıya kalmasına neden oldu. Kaçarken trafik kazalarına ya da tehlikeli olaylara karışan vatandaşlar, sahipsiz köpeklerle karşılaştığında nasıl bir tutum sergilemesi gerektiğini merak ediyor. Uzmanlar, bu tür durumlarda sakin ve temkinli olunmasının saldırı riskini azaltacağını belirtiyor.

Anadolu Ajansı muhabiri, sahipsiz köpeklerle karşılaşıldığında ne yapılması gerektiğini İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Alpak ve Köpek Eğitmeni Şenol Tunç’a sordu.

Köpekler Sakin Kalan İnsanlara Saldırmaz

Prof. Dr. Hasan Alpak, köpeklerin çoğunlukla kendilerini ait hissettikleri alanları koruma içgüdüsüyle hareket ettiğini belirterek, saldırgan davranışların bu sebeple ortaya çıktığını vurguladı. Özellikle kısırlaştırılmayan köpeklerin saldırganlık seviyelerinin daha yüksek olduğunu ifade eden Alpak, göz temasının köpekler tarafından tehdit olarak algılandığını söyledi.

Alpak, "Köpekler tanımadıkları insanlarla göz temasından hoşlanmazlar. Bu tür bir davranış, onların gözünde bir tehdit olarak algılanır ve saldırganlaşmalarına yol açabilir. Kişi, sahipsiz köpeklerin bulunduğu bir alana girmeden önce sakinliğini korumalı ve tedirginliğini belli etmeden, sakince oradan uzaklaşmalıdır. Unutulmamalıdır ki köpekler, sakin kalan insanlara saldırmazlar" dedi.

Saldırgan köpeklerin tedavisinin de veterinerler tarafından özenle yapılması gerektiğini vurgulayan Alpak, bu sürecin bazen aylarca sürebileceğini belirtti.

Kalabalık Köpek Gruplarından Uzak Durulmalı

Köpek eğitmeni Şenol Tunç ise sokakta köpeklerle karşılaşıldığında kaçmanın yanlış bir tutum olduğunu söyledi. Köpeklerin, kaçan insanları av olarak gördüğünü ve bu durumun saldırı ihtimalini artırdığını vurgulayan Tunç, "Köpeklerin kurttan gelen genetik yapısı onları avcı pozisyonuna sokuyor. Eğer kaçarsanız, onlar da peşinize düşer. Bu nedenle sakin kalınmalı ve kaçılmamalıdır" şeklinde konuştu.

Tunç, kalabalık bir köpek grubu görüldüğünde doğrudan üzerine yürümek yerine ters istikamete doğru yavaşça uzaklaşmanın daha güvenli olduğunu belirtti. "Köpeklerin üzerimize doğru koştuğu bir durumda yakınlardaki bir duvara sırtınızı yaslayın ya da bir yüksekliğe çıkın. Eğer elinizde bir çanta ya da yiyecek varsa, köpeklerin dikkatini dağıtmak için bunları uzağa atabilirsiniz," diye ekledi.

Köpeklerin saldıracağını önceden anlamanın mümkün olduğunu söyleyen Tunç, kuyruğun sabit tutulmasının, köpeğin bir tehlikeye odaklandığını ve hamle yapmaya hazır olduğunu gösterdiğini belirtti. Tunç, "Kuyruğunu sallayan bir köpek oyun oynamak istiyordur. Ancak sırtındaki tüyler kabarıyorsa, bu durum saldırı niyetinde olduğunun açık bir işaretidir. Bu tür köpeklere kesinlikle yaklaşılmamalıdır" uyarısında bulundu.

Tunç ayrıca, köpeklerin tehditkar hareketleri karşısında sabit durmanın ve bağırarak çevreden yardım istemenin daha güvenli bir yol olduğunu söyledi. "Ellerinizi sağa sola sallamamak ve köpeğe tekme atmaya çalışmamak gerekir. Aksi takdirde köpeğin saldırısı daha şiddetli olabilir" dedi.

Sahipsiz köpeklerle karşılaşıldığında sakin ve dikkatli olmak, köpeklerin saldırı riskini azaltabilir. Uzmanlar, özellikle kalabalık köpek gruplarına yaklaşmamayı, köpeklere doğrudan bakmamayı ve ani hareketlerden kaçınmayı öneriyor. Bu tavsiyelere uyulması, olası tehlikeleri en aza indirebilir.