Sağlık

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı dün açıklamıştı: Ankara’da kızartma yağları mercek altında

Ankara’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı gıda kontrol ekipleri ‘fast food’ tarzı hızla gıda üreterek tüketime sunan işletmelerde oluşabilecek riskleri engellemek amacıyla kızartma yağlarına denetim yaptı. İnsan vücudunda kansere sebep olan polar madde tespiti yapılmak üzere iş yerlerinde kullanılan kızartma yağlarından da numune alındı

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dün yaptığı açıklamada, 10 gün boyunca toplu tüketim yerlerinde kullanılan katı ve sıvı yağlara yönelik denetimlerin gerçekleştirileceğini duyurdu. Bu kapsamda, denetimler ülke genelinde başladı. Ankara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı gıda kontrol ekipleri, Yenimahalle ilçesinde bulunan bir alışveriş merkezindeki iş yerlerini denetledi. Ekipler, işletmelerin hijyen belgeleri, işletme kayıt belgeleri, tedarik faturaları ve baca temizliği belgelerini inceledi ve kızartmalarda kullanılan yağlardan numuneler aldı. Alınan yağ örnekleri laboratuvarda incelenecek ve içerdikleri polar maddenin insan sağlığına olan etkisi değerlendirilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ankara İl Müdürü Bülent Korkmaz, Türkiye genelinde kızartma yağlarının eş zamanlı olarak denetlendiğini belirtti. Korkmaz, "Ankara'da yaklaşık 300 denetçi ile birlikte toplu tüketim yerlerinde, restoranlarda ve kafelerde özellikle kızartmalarda kullanılan bitkisel kökenli yağlara yönelik denetimler gerçekleştiriyoruz. Uzman gıda mühendisleri ve denetçiler tarafından yağlarda ısı ölçümü yapıldı. Cihazlarla polar madde miktarına bakıldı, ısı miktarı ölçüldü. Asit miktarları ve polar madde miktarlarını ölçmek üzere numuneler alındı. Numuneler tam yetkili laboratuvarlarımızda analiz edilecek" dedi.