Milyonlarca kişi tarafından tüketilen popüler bir sucuk markasında enfeksiyon uyarısı yapıldı. Son günlerde ortaya çıkan sucuk enfeksiyon vakalarında E. Coli bakterisinin tespit edildiği bildirildi. Bu nedenle söz konusu ünlü sucuk markası, enfeksiyon vakalarının artmasıyla birlikte tüm marketlerden toplatılmaya başlandı. Bu durum, tüketicileri alternatif markalar arayışına yönlendirdi. E. Coli bakterisi kaynaklı vakaların artışıyla birlikte etkileri detaylı bir şekilde incelenmeye başlandı. Peki, E. Coli bakterisi nedir? E. Coli bakterisi gerçekten tehlikeli mi? İşte E. Coli enfeksiyonunun belirtileri...

Ünlü sucuk markasında enfeksiyon tespit edildi mi?

En tanınmış sucuk markalarından biri olan Yayla Sucuk, Almanya'da ortaya çıkan bir enfeksiyon alarmıyla gündeme geldi. Yapılan testlerde Yayla Sucuk ürünlerinde E. Coli bakterisinin tespit edildiği belirlendi. Bu durum üzerine Almanya'da, enfeksiyon riski taşıdığı belirlenen Yayla sucuk ürünleri market raflarından kaldırılmaya başlandı. Ambalaj birimleri 200g, 80g ve 250g olan dilimlenmiş Yayla sucuklarından, seri numaraları 10865984 ve 10855916 olan ürünlerin, son kullanma tarihleri 14.01.2024, 23.02.2024 ve 01.03.2024 olarak belirlendi.

Almanya hükümeti, söz konusu ürünlerin marketlerden toplatılması kararı alarak bu süreci başlattı. Ürünleri satın alan müşterilere, fiş ibraz etmeksizin aldıkları sucuğun ücretini geri alma imkanı sunuldu.

E. Coli bakterisi nedir?

E. coli, insanların ve sıcak kanlı hayvanların bağırsaklarında yaygın olarak bulunan bir bakteri türüdür. Temelde normal bağırsak bakteri florasının bir parçasıdır ve çoğu E. coli suşu, bağırsak sağlığını koruma gibi faydalı işlevlere sahiptir. Bu bakteriler, zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyerek bağırsak sağlığını desteklerler. Ancak, E. coli'nin patojenik türleri de bulunmaktadır, özellikle VTEC veya STEC olarak bilinen toksin üreten suşlar.

VTEC'e maruz kalan kişiler genellikle hafif ishal ile başlayan belirtiler yaşayabilir ve durum kanlı ishale kadar ilerleyebilir. Bazı durumlarda, böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar da gelişebilir.

Enfeksiyon genellikle kontamine gıdaların tüketilmesi, kontamine suyun kullanılması veya hasta hayvanlarla temas sonucunda ortaya çıkar. Avrupa'da, VTEC'in özellikle sığır eti ve süt ürünlerinde yaygın olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, sebze, meyve ve çiğ süt ürünlerinde de tespit edilebilir.

Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için alınabilecek önlemler arasında gıdaların düşük sıcaklıklarda saklanması, ellerin, sebzelerin, meyvelerin ve yemek hazırlık ekipmanlarının düzenli yıkanması ve etin özellikle kıyma gibi tamamen pişirilmesi yer almaktadır. Bu basit önlemler, E. coli enfeksiyonlarını önlemede etkili olabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ