Üveit, tek veya çift gözde görülebilir ve her yaştan insanı etkileyebilir. Yaygın olarak 20-60 yaş aralığında rastlanan bu hastalık, her 100 bin kişiden 38’inde görülmektedir. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 4 milyon yeni üveit vakası tespit edilmektedir. ABD’de ise her yıl 30 bin kişinin üveit nedeniyle görme kaybı yaşadığı tahmin edilmektedir. Üveit, yetişkinlerde daha sık görülmekle birlikte, çocuklarda daha nadir olup, tüm vakaların yüzde 2 ila yüzde 20’sini oluşturmaktadır. Uvea, gözün orta tabakası olup, iris, siliyer cisim ve koroid olarak üç bölüme ayrılır.

İltihabın Yerleşimi ve Türleri

Üveit, gözün hangi bölgesinde iltihap oluştuğuna göre sınıflandırılır. Ön üveit, gözün ön tarafını ve siliyer cismi etkiler ve iritis olarak da bilinir. Ara üveit, retina ve kan damarları ile gözün ortasındaki jeli etkilerken, posterior üveit gözün arkasındaki retina veya koroid tabakayı etkiler. Panüveit ise gözün tüm katmanlarında iltihaplanma olduğunda görülür.

Belirtiler ve Erken Teşhis

Üveitin belirtileri iltihabın yerleşim yerine bağlı olarak değişir. En yaygın türü olan ön üveit, göz ağrısı, kırmızı göz, bulanık görme, ışık hassasiyeti, konjonktiva şişliği, göz bebeği şeklinin değişmesi ve gözün ön kısmında beyaz sıvı birikmesi gibi belirtilerle kendini gösterir. Erken teşhis ve tedavi ile ciddi görme kayıplarının önüne geçmek mümkündür.

Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Üveit, enfeksiyon, yaralanma, otoimmün veya iltihabi bir hastalık gibi birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Vakaların yüzde 50 ila yüzde 70’inde neden belirlenememektedir. Üveitin tedavisi büyük ölçüde altta yatan nedenin belirlenmesine bağlıdır. Ana tedavi, gözdeki iltihabı azaltmaya yardımcı olan steroid türü ilaçlarla yapılır. Göz damlaları, enjeksiyonlar veya tabletler, iltihabın yerleşim yerine göre kullanılır. Ek olarak, ağrıyı hafifletmek için göz damlaları da verilmektedir. Özel bazı üveit türlerinde ise immün sistemi baskılayan antimetabolit veya biyolojik ajanlar kullanılabilir.

Muhabir: Fatma İnan