Son dönemde artan gıda zehirlenmesi vakaları, halk sağlığı açısından ciddi endişe yaratıyor. Uzmanlar, özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerde gıda zehirlenmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, gıda zehirlenmesinin nedenleri ve belirtileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, gıda zehirlenmesinin kontamine (kirlenmiş) yiyecek veya içeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıktığını belirterek, bakteriler, virüsler, parazitler ve toksinler gibi zararlı mikroorganizmaların, yiyeceklerin bozulması, hijyen eksiklikleri veya yanlış saklama koşulları nedeniyle gıdalara bulaşabildiğini, gıda zehirlenmesi belirtilerinin genellikle kontamine gıdanın tüketilmesinden birkaç saat ile birkaç gün sonra ortaya çıktığını, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, ateş gibi belirtilerin bu duruma işaret ettiğini ifade etti.

Uzun süre bekletilmemeli

Yaz mevsiminde gıda zehirlenmesi riskinin arttığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, sağlıklı ve güvenli beslenme alışkanlıklarının önemini vurguladı. Dr. Öğr. Üyesi Bayram, gıdaların iyi pişirilmesi ve pişmiş yiyeceklerin uzun süre bekletilmemesinin çok önemli olduğunu, ayrıca, paketli ürünlerin son kullanma tarihine dikkat edilmesini ve hijyen kurallarına özen gösterilmesini dile getirdi.

Dışarıda yemek yemenin de risk oluşturabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Bayram, denetlenmemiş ve açıkta satılan ürünlerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Bayram, sadece güvenilir su kaynaklarından su içilmesini, şüpheli durumlarda suyun kaynatılmasını veya arıtma cihazlarının kullanılmasını ifade etti.

Gıdalar uygun şekilde paketlenmeli

Prof. Dr. Arda Öztürkcan ise, yaz aylarında gıdaların doğru saklanmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. Öztürkcan, buzdolabı sıcaklığının 4°C'nin altında tutulmasını, bunun, bakterilerin üremesini yavaşlattığını ve gıdaların bozulmasını önlediğini kaydederek, dondurucunun ise -18°C'de tutulması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Öztürkcan, gıdaların uygun şekilde paketlenmesinin gıda zehirlenmesi riskini büyük ölçüde azalttığını ifade ederek, gıdaların hava geçirmez kaplarda saklanması gerektiğini, çiğ et ve deniz ürünlerinin diğer gıdalardan ayrı tutulmasını söyledi. Ayrıca, taze sebze ve meyvelerin buzdolabında saklanarak tazeliklerinin korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Nazlı Şentürk