İnsanların gençliğini geliştirmek modern bilimin temel hedeflerinden birisidir. Yaşlılığa çare bulmak için tam olarak neyin tedavi edilmesi gerektiğini anlamalısınız, çünkü yaşa bağlı değişikliklerin nedeni tam olarak bilinmiyor. Amerikalı genetikçiler tarafından yapılan yeni bir çalışma bu gizemi çözmeye yaklaşıyor.

Yaşlanma yavaş yavaş değil, belirli bir yaşta keskin sıçramalarla gerçekleşir. Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden biyologların son çalışması tam olarak yaşlanmanın nerede olduğunu gösteriyor. Bu çalışmalar ağustos ayında Nature Aging dergisindeki makalelerde yayınlandı.

Bu çalışmalara Kalifornia’da yaşayan 25 ila 75 yaşları arasında 108 gönüllü katıldı. Bunların sağlığı  birkaç yıl boyunca incelendi. Ayda bir 135 bin farklı molekülün (RNA proteinler, metabolitler) ve mikropların (Bağırsaklarda ve ciltte yaşayan bakteri, virüs ve mantarlar) bileşimini kontrol etmek için testler yapıldı. 

Moleküllerin yalnızca yüzde 6.6’sının doğrusal dönüşümlere uğradığı ve büyük çoğunluğunun yüzde 81’inin belirli bir yaşta, çoğunlukla 45-60 yaşları arasında değiştiği ortaya çıktı. Erkeklerde 60 yaşında yaşlanma beklenirken 45 yaştaki erkeklerde değişim bilim adamlarını şaşırttı. İlk başta kadın gönüllülerde bunun perimenopoz veya menopozdan kaynaklandığını düşündüler ve bu veriler genel tabloyu etkiledi. Ancak erkeklerin de tamamen aynı belirtilere sahip olduğu ortaya çıktı. 

Bu değişiklik dalgası, kardiyovasküler hastalıkla ilişkin molekülleri ve kefein ve alkolü metabolize etme yeteneğini içeriyordu. Bilim insanları yaşlanma nedenlerini bulmak için deneylerden vazgeçmediler, tüm değişikliklerin nedenini belirlemek henüz mümkün olmadı. 2022 senesinde Northwestern Üniversitesi’nde Amerikalı araştırmacılar farklı türlerin (Balıklardan insanlara) evrensel yaşlanma belirtilerine sahip olduğunu keşfettiler. Eğer gençlikte hem uzun hem de kısa genler aktifse, o zaman yaşla birlikte kısa genler lehine bir dengesizlik ortaya çıkıyor. Sonuç olarak tüm sistem dengesiz hale geliyor ve vücudun, stabilizasyon için kaynak harcaması gerekiyor. Bu yüzden hastalıklarla baş edecek zamanı yok vücudun. Yaşlılarda sıradan bir kesik bile yavaş yavaş iyileşiyor.

Yaşlanmanın kesin nedenleri bilinmemekte, bu duruma bir tedavi geliştirilmesi için bilim insanları çaba sarf ediyorlar. 

Neredeyse bilim insanları ölüme de çare aramaya başlayacaklar, tam olarak yaşlanma belirtilerini çözememişler! Yani anlayacağınız dilde izah etmeye çalışayım, insan yaşlanması araştırılıyor ama tam olarak çözümünü bulamadılar. İnsan ömrünü uzatma bilim insanlarının elinde değil, anladığımız kadarı ile.