Hamilelik sürecinde hormonal ve fizyolojik değişikliklerin yanı sıra artan kan akışı, solunum kapasitesinin azalması gibi faktörlerin sıcaklık ve nem hissini artırdığını dile getiren Prof. Dr. Buyru, hamilelerin sentetik giysiler yerine keten veya pamuklu bol kıyafetler tercih etmelerini önerdi. Ayrıca, günlük en az 2 litre sıvı tüketmelerini ve güneşin dik geldiği saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmalarını tavsiye etti.

Prof. Dr. Buyru, hamilelerin yaz aylarında şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durmalarını, tercihlerini su, soda, az tuzlu ayran gibi içeceklerden yana kullanmalarını önerdi. Ayrıca, hamilelerin sıcak havalarda güneş kremi kullanmalarını ve egzersiz yapmaktan çekinmemelerini tavsiye etti. Spor salonlarında veya serinletilmiş ortamlarda egzersiz yapmanın yanı sıra deniz veya uygun havuzlarda yüzmeyi de önerdi.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ OLUMSUZ ETKİLENMEZ

Sıcak havalarda ameliyat veya tüp bebek gibi tedavilerin olumsuz etkilendiği yönündeki düşüncelerin doğru olmadığını belirten Prof. Dr. Buyru, bu işlemlerin yapıldığı ortamların sıcaklık ve nem kontrolü için özel olarak düzenlendiğini söyledi.

Prof. Dr. Faruk Buyru, hamilelerin yaz aylarında sağlıklı bir gebelik geçirebilmeleri için bu önerilere dikkat etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi. Buyru, “Gerek çocuk isteği nedeniyle tedavi olanlar ya da ameliyat olması gereken hastalar, ‘yaz sıcakları benim ameliyatımı ya da tedavimi olumsuz etkiler mi’ şeklinde soru soruyorlar. Bu doğru olmayan bir düşünce şekli. Bu anlamda mevsimsel bir fark olmuyor. Sıcaklar olumsuz etkilemiyor" dedi.

Muhabir: Özge Uğulu