Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Cerit, sıcak yaz aylarında dışarıda geçirilen zamanın artmasıyla birlikte güneş çarpması, yanık ve isilik gibi rahatsızlıkların da sıkça görüldüğüne dikkat çekti. Özellikle deniz ve havuzların kullanılmasıyla birlikte boğulma tehlikesine karşı ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Cerit, “Çocuklar yetişkinlere göre daha hassas olduklarından, güneş ışınlarından korunmaları büyük önem taşıyor” dedi.

Güneş yanıklarının ciltte kızarma, sıcaklık artışı ve acıya neden olabileceğini belirten Dr. Cerit, şiddetli vakalarda kabarma, ateş, titreme ve baş ağrısı gibi belirtilerin görülebileceğini ifade etti. Güneşten korunmanın en iyi tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Cerit, “Ultraviyole ışınları, özellikle bir yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz etkiler. Tekrarlayan güneş yanıkları, ileride cilt kanserine yol açabilir” şeklinde konuştu.

Koruyucu Kremlerin Kullanımı

Koruyucu kremlerin sadece güneşten korunmak için değil, sürekli olarak kullanılması gerektiğini belirten Dr. Cerit, bebeklere sıcak havalarda dışarıda gezdirilirken bile krem sürülmesi gerektiğini söyledi. Güneş kremlerinin en az otuz koruma faktörlü olması gerektiğini ve içerisinde katkı maddesi bulunmaması gerektiğini vurgulayan Cerit, “Güneş kreminin etkili olması için otuz dakikada bir yenilenmesini öneriyorum” dedi. Ayrıca, alerjik reaksiyonlar için güneş koruyucunun önce küçük bir alanda test edilmesi gerektiğini belirtti.

Yaz Aylarında İshal Riskine Karşı Önlemler

Yaz aylarında çocuklarda sık görülen sağlık sorunlarından birinin de ishal olduğunu söyleyen Dr. Cerit, “Sıcak havalarda ishal en fazla beş yaşın altındaki çocukları etkiliyor. İshale neden olan bir başka önemli etken ise hijyenik olmayan içme sularının içerdiği mikroplar” dedi. İshal tedavisinde su kaybının önlenmesinin önemli olduğunu belirten Dr. Cerit, “İshal olan çocuklara bol sıvı verilmesi, anne sütüyle beslenmeye devam edilmesi ve katı gıdalardan yağsız makarna, pirinç pilavı ve haşlanmış patates tüketilmesi gerektiğini” ifade etti.

Güneşten Korunma ve Doğal Yöntemler

Dr. Cerit, yaz aylarında gözlük, şapka, şemsiye ve pamuklu ince giysilerin kullanılmasını önererek, “Bebeğinizi bir ağacın, şemsiyenin veya bebek arabasının gölgesinde tutun. Güneş yanığını önlemek için boynu gölgeleyen kenarlı şapkalar kullanın” dedi. Ayrıca, çocukların güneşten tamamen mahrum bırakılmaması gerektiğini belirten Dr. Cerit, “D vitamininin birçok hastalıkta etkili bir koruyucu olduğunu ve güneş koruyucuları kullanmadan önce çocukların en azından kol ve bacaklarının 15-20 dakika güneş ışınlarıyla direk temas etmesi gerektiğini” vurguladı.

Yaz Aylarında Sık Görülen Diğer Sağlık Sorunları

Burun kanaması ve böcek ısırıklarının da yaz aylarında sık görüldüğünü belirten Dr. Cerit, “Burun kanaması yaşayan çocukların başlarının geriye doğru atılmaması, burun kökünün bastırılması gerektiğini” hatırlattı. İsilik yaşanması durumunda her gün ılık suyla banyo yapılmasını ve pamuklu ince kıyafetlerin giydirilmesini önerdi.

Havuz ve Deniz Kullanımı

Havuzların bakteri ve virüslerin yaşaması için elverişli ortamlar olduğunu belirten Dr. Cerit, “Deniz yerine havuzun tercih edilmesi durumunda havuz kenarında çıplak ayakla dolaşılmaması, kulaklara tıkaç konması ve havuz öncesi ve sonrası duş alınması gerektiği” uyarısında bulundu. Havuz yerine denizin tercih edilmesinin daha sağlıklı olabileceğini belirten Dr. Cerit, bu şekilde cilt ve kulak enfeksiyonları ile hepatit A ve göz hastalıklarının riskinin azaltılabileceğini söyledi.

Muhabir: İPEK KIRCA