Dr. Tunca, enfeksiyon veya diğer nedenlerle bağırsaklardan sıvı kaybının olduğu durumları “ishal” olarak tanımlayarak, bu hastalığın genellikle bakteri, virüs veya parazitler tarafından tetiklendiğini belirtti. Gıda, su ve temas yoluyla bulaşan enfeksiyonların özellikle yaz aylarında sıklıkla görüldüğünü vurgulayan Dr. Tunca, bu dönemde besinlerin hızla bozulması ve bakteri üremesinin artmasıyla ishal vakalarının arttığını dile getirdi.

Kaybedilen sıvının yerine konulamaması durumunda sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Tunca, özellikle kanlı ishal, şikayetlerde 24 saatten sonra bir düzelme olmaması, hızlı kilo kaybı veya idrar miktarında azalma gibi belirtilerde mutlaka sağlık profesyonellerine danışılması gerektiğini belirtti.

HASTALIK ÇOCUKLARDA DAHA UZUN SÜRE DEVAM EDİYOR

Çocuklarda viral kaynaklı gastroenterit vakalarının yetişkinlere göre daha sık ve uzun sürebildiğini dile getiren Dr. Tunca, bu enfeksiyonların genellikle rotavirüs, adenovirüs veya norovirüs gibi virüslerden kaynaklandığını ve özellikle kreş ve okullarda kolayca bulaşabildiğini ifade etti.

İshal ve kusmanın ardından kaybedilen sıvının yerine konulmaması durumunda, hastaların halsizlik, nabız hızlanması, tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler yaşayabileceğini belirten Dr. Tunca, bu durumun böbrek fonksiyonlarını da etkileyebileceğini söyledi. Küçük çocuklarda ise uykuya meyil, emmede bozulma gibi ek bulguların da görülebileceğini ekledi.

İshal ve kusma şikayetleri olan yaşlı ve çocuk hastalarda bol su tüketiminin önemli olduğunu vurgulayan Tunca, oral alımın yetersiz kalması durumunda ise sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini tavsiye etti. İshal ve kusmanın, başka sağlık sorunlarına da yol açabileceğini belirten Dr. Tunca, bu durumda tedavinin ana yönteminin kaybedilen sıvının ve elektrolitlerin yerine konması olduğunu hatırlattı.

Muhabir: Özge Uğulu