Sağlık

Yaz aylarının tehlikesi: Sıcak çarpması

Abone Ol

Doç. Dr. Alihan Oral, özellikle 12.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmanın riskli olabileceğini vurgulayarak, güneşten koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Şapka, şemsiye, güneş gözlüğü ve güneş kremi gibi koruyucuların kullanımının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Oral, ayrıca hafif ve açık renkli giysiler tercih edilmesini ve egzersiz yapılacaksa sıcaklığın azaldığı saatlere denk getirilmesini önerdi. Özellikle risk grubunda olan bireylerin bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Sıcak çarpmasının vücutta ter bezlerinin etkisiyle ısı dengesinin bozulması sonucu hayati tehlike yaratabileceğini açıklayan Doç. Dr. Alihan Oral, “Bu durumda vücut ısısını dengeleyemeyen kişilerde baş ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik ve bayılma gibi belirtiler ortaya çıkabilir” dedi.

Güneşlenirken uyumanın risklerine de değinen Doç. Dr. Oral, “Güneşlenirken uyuyanlar, vücut sıcaklığını hissedemedikleri için ani sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Bu durum özellikle gebeler, 2 yaş altı çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve güneş altında çalışanlar için daha risklidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Sıcak çarpması durumunda ne yapılmalı?

Sıcak çarpması durumunda yapılması gerekenleri de sıralayan Doç. Dr. Alihan Oral, hastanın serin bir yere alınması, bol miktarda su içmesi, vücut sıcaklığını düşürecek önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Belirtilerin devam etmesi halinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.